PRIČA IZ UMAGA

Sada više no ikad treba isticati kvalitetne koncepte koji opstaju,istarski Badi slavi 35.rođendan

 Goran Sebelic/Cropix
Ugostiteljstvo na svjetskoj razini je na koljenima i zato je hvalevrijedno kad netko kvalitetan opstane na sceni 35 godina

Istarski restoran Badi, smješten u malom primorskom mjestu Lovrečici kraj Umaga slavi 35 godina postojanja. Globalna pandemija koronavirusa polako, ali sigurno obuhvatila je cijeli svijet. Iako smo u početku mislili kako će ugroza ostati tamo negdje na Dalekom istoku u blizini grada za koji je malo tko prije uopće čuo, ipak je izmijenila i svakodnevni život u cijelom svijetu pa tako i kod nas zemlji. Država se, pa tako i cijeli svijet, suočava ne samo sa zdravstvenom krizom već i onom ekonomskom koja također broji svoje žrtve. Ugostiteljstvo na svjetskoj razini, a radi se o samo gruboj procijeni, izgubilo je 260 milijardi dolara i to samo u restoranskoj industriji zaključno sa srpnjem. Trebali biste dugo i temeljito tražiti da pronađete industriju koja bi mogla preživjeti takav gubitak. Upravo iz tog razloga važno je istaknuti koncepte koji iz jedne obiteljske priče temeljene na tradiciji iz godine u godinu rade pozitivne pomake. Jedan od takvih je upravo istarski restoran Badi.

image
Goran Sebelic/Cropix


- Ovaj su restoran davne 1986. godine otvorili moji roditelji i uvijek je bio tradicionalno riblji. Prije je nudio ribu na žaru, paštu, hlapove, nešto sirove ribe, odnosno sve ono što se tražilo nekad. Badi je uvijek dobro poslovao, ali se, nažalost, u jednom trenutku razbolio tata. Restoran je stagnirao 11 godina, a ja sam još bio dijete i jako mlad da bih se prihvatio posla. Kad sam završio fakultet i trebao odlučiti gdje ću graditi karijeru, odlučio sam nastaviti obiteljsku tradiciju. S vremenom, tata se oporavio i obojica smo počeli polako mijenjati stvari - svojevremeno je izjavio Ivan Badurina za Dobru hranu.

image
Restaurant Badi


- Željeli smo restoran koji će biti kombinacija tradicije i kreativnosti. Toga se držimo dan danas te nam je primarna namirnica ona lokalna - izjavio je Ivan Badurina. Njihova vinska karta temelji se na hrvatskim vinima, većinom istarskih vinara, a sveukupno ih imaju više od stotinu. Posebnu pažnju polažu na ponudu renomiranih maslinovih ulja brendova Chiavalon, Mate, Cuj, Belić i drugih. Glavni chef kuhinje je Aleksandar Grubić. Od svjetskih priznanja vrijedno je spomenuti nekoliko puta potvrđenu Michelinovu preporuku, dugogodišnji su član udruženje Jeunes Restaurateurs d´Europe, a prepoznati su i od strane vodiča Gault Millaua. Upravo danas, u petak 19.3, odlučili su ponovno otvoriti svoja vrata, a u novu sezonu ulaze s novim degustacijskim menijem koji se temelji na ribljim jelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:34