CHEF GODINE

Šakota je naučio da mora pokušati sam, bez vlasnika koji će pitati:"Čekaj, kome ćemo to prodati?"

 Zeljko Puhovski/Cropix
Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Dobri restorani, nagrada za chefa godine pripala je Tvrtku Šakoti

Inovativan i uzbudljiv, Tvrtko Šakota, chef godine 2021. u izboru Dobrih restorana, svoj je Nav pretvorio u obaveznu destinaciju ne samo domaćih fudija nego i inozemnih gostiju u potrazi za drukčijim pristupom hrani. U tom jedinstvenom, gotovo asketskom restoranu u centru Zagreba on već treću godinu promovira izvornu domaću namirnicu, prezentiranu kroz minuciozna mala remek djela na tanjurima koji stižu i stižu...

image
Marko Miscevic/Cropix


Malo kratke povijesti: nakon što je napustio Makronovu gdje je kuhao za vegetarijance i vegane, potom u Mundoaki izgurao doslovce u samom centru grada street food kakvog u Zagrebu još nismo vidjeli, i onda još u Xatu, na susjednom uličnom broju u Petrinjskoj ulici, promovirao vlastitu ideju fusiona, kombinirajući domaću namirnicu s tada dominantnim južnoameričkim (peruanskim), ali i azijskim trendovima, Tvrtko Šakota naučio je da mu nema druge nego pokušati sam, pod svojim uvjetima, bez vlasnika koji će mu reći: čekaj malo, pa trebamo to nekome i prodati. I u tome se bitno razlikuje od većine ostalih kolega, a po tome je i slobodniji.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

U Navu, koji je otvorio potkraj 2018., treba mu, tvrdi, dvanaestero gostiju dnevno koje njegova mikroekipa od troje ljudi u kuhinji uspijeva namiriti, i više ih niti ne želi. Ni gostiju ni ekipe. Tvrtko Šakota je tako postao pravi domaći ekskluzivni chef kod kojeg nije lako uvijek naći slobodan stol, ali oni koji poznaju njegov rad znaju da ga vrijedi čekati. Od 2019., kad smo ga prvi put proglasili chefom godine, do danas Tvrtko Šakota neprestano probija vlastite granice i kuha sve izazovnije.

Degustacijski meniji u Navu njegova su misija i odraz dubokog promišljanja domaće namirnice i njezine prezentacije na uzbudljivim, hrabrim tanjurima. Tvrtko Šakota prije svih vidi budućnost autohtone visoke kuhinje, ostali ga slijede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:49