Predstavljena poučna staza

Samo nekoliko minuta od Zagreba krije se gastronomsko blago - crni tartuf

 Press
Ovaj projekt otvara novo poglavlje u priči o održivom turizmu i lokalnoj gastronomiji turopoljskog kraja, ali i Zagrebačke županije

U srcu bujnih šuma Turopoljskog Luga, skriveno blago čeka da bude otkriveno. Ne radi se o bilo kakvom blagu, već o gastronomskom dragulju - crnom tartufu. Turistička zajednica Zagrebačke županije je u ponedjeljak, 6. studenog predstavila prvu Poučnu stazu crnih tartufa, projekt koji otvara novo poglavlje u priči o održivom turizmu i lokalnoj gastronomiji.

Novinska konferencija održana je u Lugarnici Čardak, a projekt je plod suradnje s lokalnim stanovništvom i institucijama koje su prepoznale potencijal selektivnih oblika turizma i podržale ostvarenje ove ideje. Vizija ove poučne staze je kreiranje iskustva koje će posjetitelje upoznati sa osnovnim informacijama o ovom gastronomskom blagu i metodama njegova branja, istovremeno potičući aktivni turizam i kretanje na otvorenom. Projekt je zamišljen kao interaktivna priča koja vodi posjetitelje kroz različite faze rasta i berbe crnih tartufa, a moguća je organizacija uz pratnju iskusnih vodiča i domaćih pasa tragača.

image
Press

"Projekt Poučne staze crnih tartufa u Turopolju nije samo nova turistička atrakcija, već je odraz našeg dubokog strateškog usmjerenja ka održivom turizmu. Posvećeni smo stvaranju turističke ponude koja poštuje i promiče naše prirodne i kulturne resurse, potiče aktivni turizam i uključuje lokalno stanovništvo. Ovaj projekt je plod tog pristupa, gdje svaki korak u lovu na tartufe postaje prilika za učenje o lokalitetu, povijesti i tradiciji Turopolja. Zajedno gradimo turističku destinaciju koja ne samo da privlači posjetitelje, već ih i educira te ih čini dijelom naše priče o održivosti”, poručila je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Projekt prve Poučne staze crnih tartufa u Turopolju je primjer uspješne sinergije između više partnera. Grad Velika Gorica, Hrvatske šume te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondovi Europske unije, zajedno su osigurali da se ovaj projekt odvija u skladu s vizijom očuvanja prirode i kulturne baštine. Njihova podrška bila je temelj na kojem se inicijativa izgradila, pritom pokazujući snagu i potencijal kolektivnog djelovanja u promicanju selektivnih i održivih oblika turizma.

image
Press

"Turopolje je zeleno srce našeg grad. Izrazito mi je zadovoljstvo što grad, u suradnji s ostalim dionicima projekta, ima priliku sudjelovati i poduprijeti projekt poput ovog koji pozicionira Veliku Goricu kao destinaciju aktivnog odmora uz inovativne turističke proizvode”, rekao je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 04:00