Prošle srijede u zagrebačkoj gostionici i pivnici Mlinarica najavljeno je četvrto, kako ga nazivaju, neslužbeno prvenstvo Hrvatske u kuhanju tripica, fileka, vampa ili škembića. I ove godine festival će se održati u restoranu Kod Bake na ulazu u Garešnicu, a već sada, kada je tek najavljeno, prijavljeno je 30 ekipa iz Mađarske, Slovenije, Srbije, Bosne i različitih dijelova Hrvatske.
Tripe fest će se održati u subotu, 31. svibnja, s početkom od 10 sati, najavili su organizatori, pa dodali i kako je, kao i svake godine, moslavački škrlet zaštitno vino festivala.
"Krenuli smo skromno, jer puno ljudi ne jede fileke, ali upravo zbog onih koji stvarno cijene to jelo, koje je prehranilo brojne generacije, radimo ovaj festival kako bismo im odali počast i ne prepustili ih zaboravu. Cilj nam je u Garešnicu svake godine dovesti najbolje kuhare goveđih iznutrica sa svih strana svijeta i raditi na kulturi jela od fileka", naglasio je gospodin Zdravko Andri, vlasnik restorana Kod Bake.
RECEPT ZA FILEKE IZ RESTORANA KOD BAKE
Danijela Belak iz TZ Garešnice dodala je da su ponosni što su prepoznali ovu manifestaciju kao veliki turistički potencijal i sada su pokrovitelji festivala zajedno s gradom i županijom.
Predsjednik žirija, gospodin Branko Ognjenović je za kraj dodao: "Kako je moj tata bio veterinar, često smo ih jeli, i fileki su danas dio mene pa mi je jako drago mi se što se na ovaj način borimo da sačuvamo to sjajno tradicionalno jelo."
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....