OMILJENA POSLASTICA

Samoborske kremšnite proglašene su kulturnim dobrom, a mi imamo recept za one prave domaće

 Kavana i hotel Livadić Samobor Facebook/Neja Markicevic/Cropix
Sjajne vijesti za Samobor i tamošnju omiljenu poslasticu od lisnatog tijesta i pjenaste kreme od tučenih jaja

Portal grada Samobora danas je objavio vijest kako je svima omiljena samoborska kremšnita prošlog tjedna proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom. Tako je, uz rudarsku greblicu, kremšnita i zakonski zaštićena kao autohtoni samoborski, odnosno hrvatski brend, piše Samobor.hr.

Status nematerijalnog kulturnog dobra, prema rješenju Ministarstva kulture i medija, omiljena samoborska slastica stekla je 18. siječnja te će biti upisana u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Kako stoji u obrazloženju Ministarstva, navodi Samobor.hr, slastica od lisnatog tijesta i kreme od tučenih jaja, poznata je pod raznim nazivima i inačicama na području srednjoeuropskih i mediteranskih zemalja, a jedna od najpoznatijih upravo je ona samoborska.

Originalan recept potječe iz 1920. godine kada ga je kreirao slastičar Đuro Lukačić, a upravo Višnja Vukmanović i Branka Žganjer taj su recept prenijele u samoborsku Kavanu Livadić i slastičarnicu U prolazu. Ova su dva mjesta danas nositelji nematerijalnog kulturnog dobra, piše Samobor.hr.

RECEPT ZA NAŠU VARIJANTU SAMOBORSKIH KREMŠNITA

image
Neja Markicevic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:50