Samoinicirana hipervitaminoza: citrusi

Upravo je sada ono sretno doba godine kada na tržnicama nije teško naći fantastične domaće citruse: limune, naranče i kumkvate, a nismo odoljeli ni grejpu i limetama. Kuhaju Jelena Iva Nikolić i Željka Klemenčić.

Jelena Iva Nikolić, poznatija kao autorica bezobrazno šarmantnog bloga Sjedi i jedi u svojoj kuhinji i obližnjem tavanskom studiju za Dobru hranu pripremila je slavlje posvećeno agrumima koje obožava.

“Citrus Maximus, moj osobni mali festival, događa se svake godine u siječnju kada su tržnice preplavljene citrusima žarkih boja i intenzivnih okusa. Nije slučajno da se navedeni, svečani događaj preklapa s kineskom Novom godinom, jer Kinezi vjeruju kako su citrusi nositelji svega dobrog i sretnog u našim malim životima.

Sretna sam jer imam prijatelje i rodbinu koja ih uzgaja u svojim južnjačkim vrtovima iz kojih uredno pristižu autobusnim pošiljkama. E baš ti, vrtni, dubrovački citrusi svojim mirisom i okusom rasvijetle kuhinju i zimu koja je, gledano kroz prozor, okružuje. Pod citrusima prvenstveno podrazumijevam one dostupne i domaće; naranča, žuti grejp, kumkvat, limun, uvozne limete i ružičaste grejpove.

Obožavam ujutro na prazan želudac eksat čašu tople vode s cijeđenim limunom. Uvjerena sam da mi to pročišćava organizam, razbuđuje me i pozitivno utječe na moj izgled! Nakon samo jedne čaše citrusnog eliksira sama sam sebi puno ljepša, zdravija i draža. O mladolikosti da ne govorim! Grejp me obavezno pukne nakon blagdanskog pretjerivanja u – svemu! Zdrava, gorko-kisela, ali srcu draga pokora. Posebno ako je ružičast i u salati od rikole.

Limete su podsjetnik na Aziju za koju sam umislila da je moj drugi dom. Volim ih dodavati u jela s morskim plodovima (kozice, sipice, lignje). Svježi korijandar – neizbježan. Zatvorim oči, uključim nosnice i – tamo sam.

Pita od limete – ta mračna pita žudnje na koju sam obožavala sliniti gledajući američke filmove i jedva sam čekala da je u SAD-u i probam. Na žalost, ne mogu reći da me izbacila iz cipela. Ali zato samoj sebi i ostalim obožavatejima limete spremam kućne pite koje ne izgledaju filmski, ali im je okus za prste i protvan polizat.

Sve u svemu – od frajera najviše volim, umjesto cvijeća, dobit kilogram domaćih mirisnih limuna. Već dvije godine jedem salatu s limunovim sokom umjesto octa. Zato ću ostat vječno mlada i zdrava i lužnata, umjesto stara i kisela! I pravim najbolji lemon curd i nije me sram javno se time i pohvalit!

Kolače najviše cijenim i pozdravljam u slatko-kiseloj varijanti.

Kokos i limun, rabarbara i kupine/jagode, pita od jabuka s pekmezom od marelice, borovnice i sladoled od vanilije, prhki keksi punjeni lemon ili pink grapefruit curdom, muffini od maka i limuna, Željkina presavršena pita od limuna i maka s medom i jogurtom … čokolada je u navedenim slučajevima samo sjena. Spremna sam je se čak i odreći. Za jedan meyer lemon cake!

Kumkvate sam otkrila u Maroku prije desetak godina. I otada se ne odvajamo. Grickam ih umjesto čipsa ili kao snack između obroka. Čak sam ih jednom i poširala i strpala u kolačiće od bademova brašna. Jako chic!”

Za vlastitu dozu vitamina – klik na link:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:04