JURICA OBROL

Mladi chef godine kuha u jednom od boljih kvarnerskih restorana i za uspjeh najviše ‘krivi‘ svoj tim

Još će jednu godinu, rekao nam je Jurica Obrol, uživati u statusu najboljeg mladog chefa, a onda mjesto prepušta mlađima

Jurica Obrol iz lovranskog restorana Ganeum proglašen je, u izboru Dobrih restorana, mladim chefom godine, ponijevši uglednu nagradu "Andrej Barbieri", koja nosi spomen na prerano preminulog Andreja Barbierija, chefa koji je odgojio cijelu jednu generaciju mladih kuhara. Žiri Dobrih restorana o izboru najboljeg mladog kuhara u usponu tradicionalno se, od 2019., konzultira s dvadesetak renomiranih hrvatskih chefova, koji aktivno sudjeluju u izboru. Ova prestižna nagrada potvrda je njegova velikog talenta i sve većeg utjecaja na hrvatskoj gastronomskoj sceni.

image
Goran Mehkek/Cropix

Posebna je ironija sudbine u priči o njegovu dolasku u Zagreb. Naime, Jurica je s prijateljima pune tri godine odgađao odlazak na kultni Oktoberfest. Taman kada su ove godine konačno sve dogovorili, na adresu je stigla pozivnica za dodjelu nagrada. Odluka nije bila laka, no profesionalni poziv bio je jači. Putovanje koje se toliko dugo čekalo moralo je biti odgođeno još jednom, no Obrol kroz smijeh poručuje da je iduća godina rezervirana za München i da ga tada sigurno nećemo vidjeti na dodjeli.

Kada je dobio poziv, prvo je pomislio da bi možda mogli nagraditi Ganeum jer se sam ne smatra previše mladim, no kada je shvatio da je nagrada namijenjena upravo njemu, bio je još ponosniji jer je riječ o priznanju koje dolazi direktno od struke, što mu najviše znači. Dodatnu emotivnu težinu cijeloj večeri dala je i činjenica da su ga u hotelu čekali supruga i sin, koji je na dan dodjele napunio 17 mjeseci.

image
Goran Mehkek/Cropix

U razgovoru nakon ceremonije Jurica je izrazio najveću zahvalnost Rudolfu Štefanu iz Pelegrinija, kojemu pripisuje ključnu ulogu u svom razvoju - kako mu je "stavio u glavu" što znači kuhati, kako kuhati i što sve treba raditi kad se kuha. Posebno je zahvalan i sadašnjem mentoru Robertu Benziji iz lovranskog Ganeuma te cijelom timu restorana, jer bez njihove potpore i suradnje, rekao je, bio bi "samo jedan od mnogih". Upravo zajedničkim trudom i podrškom tima uspijeva se istaknuti u profesionalnom okruženju i stvoriti svoju prepoznatljivost.

Naglasio je da, iako je individualno priznanje, ovu nagradu vidi kao zaslugu cijelog tima s kojim svakodnevno radi i zajedno gradi priču Ganeuma. Vjeruje da će ovo priznanje potaknuti još više ljudi da posjete restoran i upoznaju njegovu gastronomsku filozofiju.

image

Na dodjelu nagrada Dobri restorani Jurica Obrol stigao je s kolegom chefom Tinom Sinožićem, koji je također bio nominiran za mladog chefa godine i pokupio je velik broj glasova

Ivana Grgic /Cropix

U Ganeumu, u srcu Lovrana, Obrol svakodnevno kreira višeslojna i ambiciozna jela nadahnuta gastronomskim tradicijama Europe, koristeći svježe, sezonske namirnice i promišljene degustacijske jelovnike. Kreativni potencijal i strast prema kuhanju čine njegov rad posebnim, što potvrđuju i brojni zadovoljni gosti.

S optimizmom gleda u budućnost i vjeruje da najbolje od njega tek dolazi. Za kraj je rekao: "Hvala vam najljepša, hvala svim kolegama, ova mi nagrada znači puno. Posvećujem je sinu i supruzi, uz koje ću proslaviti."

Uz smijeh je dodao da još ovu godinu može uživati u statusu mladog chefa, a od iduće palicu prepušta mlađima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 22:07