KULINARSKI TRIKOVI

ŠAMPINJONE UČINITE UZBUDLJIVIMA: Kako apgrejdati naizgled obične gljive iz uzgoja?

 Getty Images
Prije nekoliko tjedana pronio se glas o pojavi prvog sezonskog vrganja. Od tada među poklonicima vlada nestrpljenje i nervoza. Jedno je sigurno. Samonikle gljive imaju svoja autonomna pravila, nikome ne moraju polagati račun, izniknu na površinu kad im je milo.

Jelovnik je teško po njima ravnati, osobito kada se traži svjež, zdrav vrganj. Ovoj gastronomskoj muci srećom ima lijeka na koji se uvijek može računati. Ponuda šampinjona iz uzgoja tolika je da se uvijek mogu naći ne samo dobri svježi nego i onakvi kakvi nam veličinom toč­no odgovaraju.

Preparing a dish of farfalle pasta with mushrooms
Getty Images/iStockphoto

Idealan par

Uzgojene gljive nisu naravno isto što i šumske, samonikle, divlje. Zato ih možemo miješati na razne načine. Odličan par upravo su svježi šampinjoni i vrganji koji ne ovise o sezonskim hirovima. Dakle, suhi. Taj je par toliko skladan da ga se isplati podrobnije razmotriti. Najjednostavnije u tandemu funkcioniraju tako da se svježem šampinjonu doda u prah samljeven suhi vrganj. U tom slučaju, naime, nije potrebno rehidrirati suhu gljivu, namakati je prije završnice u vodu, mlijeko ili neku drugu tekućinu.

Breakfast Egg and Fresh whole button Champignon mushrooms
Getty Images/iStockphoto

Lako je postupak objasniti na primjeru običnog omleta koji se na ovaj način pretvara u specijalitet prvoga reda. Šampinjoni se narežu na deblje ploške i kratko preprže na maslacu. Umućena jaja se uliju u tavu i odmah pospu prahom suhih vrganja. Drugi jednostavan način jest u jaja umutiti gljive u prahu i onda ih izliti u tavu. Zanimljivo je kako ova mala razlika u konačnici daje različite nijanse okusa, pa je najbolje iskušati oba načina.

Soups: Mushroom Soup Still Life
Getty Images

Ovaj je temeljni omlet toliko poticajan da ga se isplati na razne načine propitivati. Izvrsno mu pristaju varijacije s istaknutim pojedincima iz obitelji luka: mladim lukom, mladim porilukom, mladim češnjakom, vlascem i medvjeđim lukom. Ovom omletu odlično pa­še mozzarella koja se rastopi ili dimljeni naribani sir koji se na koncu pospe po omletu.

Marinada, temelja, dresing

Rižoti s dvojcem svježi šampinjon - suhi vrganj jednako su poticajni. Dodatak nekog luka, poriluka ili ljutike, nezamjenjiv je. Mješavina maslaca i maslinova ulja za svaku je preporuku, kao i tucani papar, bijeli, crni ili čak oba. Sir ne bi trebao biti previše snažan, osim ako želimo gljive staviti u drugi plan.

Bowl of mushrooms on rustic wood background with a retro toned filter effect.
Getty Images/iStockphoto

Vratimo se početku naše pri­če, čežnji za svježim vrganjima. Mnogi poklonici najviše vole u prvom sezonskom vrganju uživati u sirovom izdanju. Najčešće se u takvim prigodama sirovi vrganj kratko marinira sokom limuna i solju. Vrlo mu je zanimljiva zamjena svjež šampinjon koji se marinira u umaku od suhih vrganja. Pripravak je krajnje jednostavan. Suhi se vrganji usitne i kratko skuhaju u malo vode.

Getty Images/iStockphoto

Taj se temeljac od gljiva ohladi i marinada za šampinjone je gotova. Ona je ujedno i fantastičan temeljac za ukiseljene šampinjone. U njemu se šampinjoni kratko obare, doda se sok limuna ili jabučni ocat, papar u zrnu i spremni su za staklenku i hladnjak. To je onda ujedno i senzacionalan dresing za miješane proljetne zelene salate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:14