DOBRA PREPORUKA

Savica Eatery je kvartovski bistro gdje se uglavnom jede dosta dobro i za normalne novce

 Privatna Arhiva/
Glavna jela dolaze u prilično obilnim porcijama, tako da ovdje ne biste trebali otići gladni

Savica Eatery od samog otvaranja prije četiri godine slovi za jedno od onih mjesta koje uvijek iznenađuje spajanjem klasičnih sastojaka u maštovite kombinacije, bez obzira na to što se ekipa u kuhinji od samog početka pošteno izmijenila. Nije nas zato trebalo dugo nagovarati da radni ručak iz sparnog ureda prebacimo za jedan od stolova u lokalu na Savici. Sva mjesta na terasi u vrijeme našeg dolaska bila su zauzeta, no to nam nije smetalo. Jednostavno uređen kvartovski lokal bio je dobro rashlađen, ekipa za stolovima raznovrsna, od poslovnjaka do mladih ljudi na usputnom ručku, a osoblje simpatično i pristupačno.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Za početak ručka naručili smo sva tri jela iz kategorije "small bites, big taste" pa su nam tako na stol kroz nekih 10-ak minuta stigli Mapo tofu, gyoze (oboje 58 kn) i miso juha (34 kn). Mapo tofu zapravo su komadi mariniranog dimljenog tofua sa spicy bukovačama, preljevom od cijeđenog jogurta i spicy majonezom. Iako dio ekipe za stolom nije preveliki fan tofua, u ovoj varijanti, u kombinaciji s nekoliko različitih, uzbudljivih tesktura i okusa, bio je ukusan i s tanjura nestao brže nego što smo očekivali. Na trenutak nas je čak podsjetio na kakav dobar dimljeni kravlji sir s malo crvene paprike.

Gyoze napravljene od tankog, svilenkastog tijesta, punjene svinjetinom i poslužene s kremom od batata bile su toliko nježne da gotovo da su se topile u ustima, no iako je tijesto bilo sjajno odrađeno, gotovo prozirno, dio koji je trebao biti hrskav bio je položen na umacima pa su gyoze izgubile dio svog prepoznatljivog šarma.

image
Privatna Arhiva/

Miso juhu ovdje rade od dvije vrste temeljca, tri vrste gljiva, sezamom, algama i dimljenim tofuom. Na preporuku osoblja, kušali smo je posljednju, što možda i nije bila najbolja ideja s obzirom na jake okuse ljutkastih dodataka u prethodna dva jela koji su samu juhu učinili manje intenzivnom. No, unatoč tome, lijepo nas je okrijepila, porcija je bila obilna i svakako bismo je naručili ponovno.

image
Privatna Arhiva/

Nakon predjela s azijskim prizvukom, za glavno jelo odabrali smo rižoto s biftekom (92 kn) i gljivama te katsu milanese (88 kn). Za početak smo primijetili kako glavna jela dolaze u povećim porcijama te kako su cijene za dobiveno itekako poštene. Riža je bila dobro napravljena, taman al dente, s dovoljno velikim komadima mesa da se osjeti tekstura i dovoljnom količinom gljiva (ovdje stavljaju čak četiri vrste). U rižoto dodaju i kremu od batata koju ovdje nismo pretjerano osjetili no svidjela nam se velikodušna količina parmezana kojeg, složit ćete se, nikada nema dovoljno.

image
Privatna Arhiva/

Katsu milanese, hrskavi panirani lungić u panko mrvicama s mozzarellom, konfitiranom cherry rajčicom, radičem, rukolom, acetom balsamicom, tonkatsu umakom i ljutom Kewpie majonezom bio je, pak, pomalo zbunjujuće jelo. Svaki element za sebe funkcionirao je sjajno; meso je bilo sočno, rajčice su svakim zalogajem donijele novu eksploziju okusa u ustima, umaka je bilo dovoljno, a mozzarella i salata lijepo su osvježile tanjur. Međutim, neki su elementi na tanjuru, poput primjerice aceta balsamica, bili potpuno nepotrebni pa smo na kraju zaključili kako bi se od ovog jela mogla napraviti čak dva različita – jedno talijansko, drugo azijsko. Uz još pokoji dodatak, mogla bi funkcionirati odlično.

image
Privatna Arhiva/

Nakon što su nas predjela i glavna jela pošteno zasitila, na kraju ipak nismo mogli otići, a da ne isprobamo i dnevni desert. Iako su nam pri dolasku najavili kako u ponudi imaju tart od limuna, kojem smo prilično razveselili, na kraju nam je osoblje objasnilo kako je desert dana ipak međimurska gibanica. Kolač je na stol stigao dobro rashlađen, svi su slojevi došli do izražaja, no čini se kako je u hladnjaku stajao neko vrijeme pa se tijesto s gornje strane smežuralo i postalo gumenasto. No, to nas nije zaustavilo da tanjur počistimo do zadnje mrvice.

image
Privatna Arhiva/

Dobro je dodati i kako u restoranu Savica Eatery uz ručak možete naručiti domaća vina, poput Veraldinog Pet Nata, Bibich Riservu R5, Krauthakerov Chardonnay ili pak Josićev Cuvee, nude i nekoliko craft piva kao što su Houblon blond ale i pale ale te Tapir IPA (za vrijeme našeg dolaska u hladnjaku nisu imali niti jedno spomenuto, objasnili su to kašnjenjem dostave), a popiti možete i različite koktele.

Hrana: 8/10

Ambijent: 7/10

Usluga: 8/10

Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 11:40