Savjeti za savršeno pečenje

Kad bi barem korica bila hrskavija, meso mekanije, a gdje li je ona zlaćna boja? Donosimo listu zlata vrijednih savjeta

Savršeno pečena purica nije rezultat samo dobrog pečenja već i dobro odrađenih priprema i odabira pravog komada mesa.

1. Odabir prave purice

Iako svi znamo kako je najbolje kupiti svježu puricu, savršeno pečenje možete dobiti i sa smrznutom varijantom. Tada morate imati na umu da se mora u potpunosti odlediti prije pečenja. Govoreći u brojkama; za kilogram purice morat ćete odvojiti i do 10 sati budući da je bolje odleđivati je u hladnjaku. To znači da se veće purice mogu odleđivati danima. Što se tiče podloge, najbolje je da puricu odložiti na rešetkastu podlogu kako bi višak vode mogao kapati.

2. Hrskava korica

Za hrskavu koricu ostavite je nepokrivenu dan prije pečenja.

3. Sobna temperatura pečenke

Pripazite da meso odstoji na sobnoj temperaturi prije pečenja. Stavite li u pećnicu hladno meso, neće se ravnomjerno ispeći. Izvana će biti posve pečeno, a unutra će se jedva zagrijati. Zato ga izvadite iz hladnjaka najmanje sat prije, odnosno dva sata prije ako pečenka ima kost.

4. Začini, začini, začini…

Dobro je nekoliko sati prije začiniti pečenku. Tada će biti sočnija, mekša i ukusnija. Također, spremite marinadu od svježega začinskog bilja, maslinova ulja iili maslaca. Kako bi meso bilo mekanije, možete dodati i krišku limuna. Ako volite slatkasti okus, možete utljati i malo meda. Korištenje konca i vezivanje pečenke izgleda urednije, ali ne doprinosi boljem povezivanju začina i mesa zato ga radije izbjegnite. Na dno posložite komadiće luka, mrkve, celera i krumpira što će dati dodatnu aromu i doprinijeti punoći okusa.

5. Najbolja temperatura pečenja

Pečenje na višim i nižim temperaturama ima svojih prednosti, ali smatra se da je idealna temeperatura za pečenje oko 190-200°C. Meso je gotovo kad postigne temperaturu od 170°C. Ako očekujete gužvu, radije ispecite dvije manje purice. Za manje trebat će vam oko 30 do 35 minuta po kilogramu dok za veće je to nekih 25 do 30 minuta po kilogramu.

6. Nema virenja!

Kada ste jednom stavili puricu u pećnicu, nemojte često otvarati vrata pećnice jer to dodatno produžuje vrijeme pečenja. Posuda bi trebala biti tek nešto veća od pečenke. Meso je dovoljno dva puta okrenuti, nakon što je dobilo boju i isto ponoviti s donje strane. Meso će tako ravnomjerno dobiti smećkastu boju, a sokovi i masnoća rasporedit će se po cijeloj pečenki.

7. Gotovo, ali…

Purica je gotova kad meso postigne temperaturu od 170°C. Nemojte biti previše nestrpljivi pa, nakon što je pečenka pečena, pustite nekih 20 minuta da odleži da se svi sokovi, začini i masnoća prožmu.

8. Serviranje

Koristite se najoštrijim nožem kojeg imate kako ne biste istiskali sok iz pečenke te kako bi meso jednako sočno bilo posluženo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:37