MALA ŠKOLA KUHANOG VINA

SAVRŠENO KUHANO VINO: Vani je zima i zato pozovite svoje frendove na druženje i kušanje!

 / Getty Images/iStockphoto
Sami odaberite vino koje ćete kuhati i pozovite prijatelje na kušanje!

Tradicija uživanja u kuhanom vinu posebno je popularna u našim krajevima, a smatra se da je navika udomaćena prilagodbom recepata iz Austrije – Glühwein (glivajn). Iako se prvi recepti spominju još u Rimskom Carstvu, prvi “pravi” recepti su iz srednjeg vijeka, otprilike iz 14. stoljeća. U davna doba se ovakav napitak nazivao Ypocras, prema Hipokratu, jer se smatralo da grije tijelo i liječi – što je zapravo istina jer je prokuhana vinska tekućina bila zdravija nego voda iz bunara.

S druge pak strane, zanimljivo je primijetiti da se u viktorijanskoj Engleskoj kuhano vino (inačica pod nazivom Negus) nerijetko služila djeci na rođendanskim proslavama -valjda zato da što prije odu spavati. Također je zanimljivo spomenuti da primjerice u Poljskoj na sličan način pripravljaju kuhano pivo. Iako se pod pojmom kuhano vino naješće misli na korištenje crnog vina, u našim krajevima popularna je inačica i s bijelim vinom.

Što odabrati?

Za kuhano vino najpodatnija su svježa suha vina poput graševine (bijelo) ili frankovke (crveno), dok korištenje malvazije također ima svoje poklonike. Osnovni recept svodi se na zagrijavanje vina ispod točke ključanja, zatim se dodaje šećer koji se rastopi te se dodaju začini – neizostavan je klinčić, možda s malo muškatnog oraščića. Ako kuhamo crno vino, spektar začinskih nota bitno se povećava pa nije neuobičajeno dodati naranču, zvjezdasti anis, naribani đumbir i cimet. Također, možemo dodati sušenu koricu limuna, mandarina ili naranče. Šećer možemo zamijeniti i medom.

Kuhano vino prema Šimi

0,75 l crnog suhog vina – frankovka, syrah, teran
60 g smeđeg šećera (demerara)
1 lovorov list
1 korijen đumbira veličine palca
1 naranča (domaća nešpricana ako je moguće)
1 limun (nešpricani) – samo korica
2 klinčića
1 zvjezdasti anis
prstohvat naribanog muškatnog orašćića
2 jušne žlice cointreaua (liker od naranče)
1/2 bourbon vanilije
prstohvat svježe ribanog bijelog papra

Ogulite koricu s naranče i limuna, naranču prepolovite i istisnite sok te sve zajedno stavite u lonac. Dodajte šećer, promiješajte i podlijte vinom toliko da bude potopljeno. Lagano kuhajte oko 6 minuta dok se tekućina ne reducira, odnosno dok ne dobijete sirup. Kad dobijete sirup, dodajemo ostatak od vina. Đumbir ogulite i naribajte ga u tekućinu pa stavite ostale začine. Probajte slatkoću i po potrebi dodajte još šećera – ovisno o kiselinama i strukturi vina. Čim tekućina proključa, ugasite vatru, odnosno izvor topline. Dodajte cointreau i promiješajte. Naribajte papar. Ostavite da odstoji desetak minuta. Procijedite i uživajte.

Prema Jamie Oliveru

Varijanta Jamieja Olivera nešto je drugačija od klasične, a glavna razlika je pripremanju baze, odnosno sirupa. Postupno dodajte smeđi šećer, sok i koricu od klamentina, klinčić, cimet, kardamom, lovor, muškatni oraščić i vaniliju, a zatim crno vino dodvoljno da prekrije sve sastojke. Kuhajte na laganoj vatri dok se sastojci ne prožmu te počnu lagano raspadati kako bi se postigla tekstura sirupa. Razlog prvotnom ukuhavanju sirupa je što se tada intenzivnije prožimaju svi začini. Kad je sirup gotov, možete nadodati ostatak vina koji želite servirati. Na laganoj vatri, kuhajte nekoliko minuta kako bi se bolje povezali, a zatim servirajte u omiljene šalice i uživajte u ovom toplom napitku.

Skandinavci znaju kako!

Kuhano se vino u Skandinaviji naziva Glög i oni ga najčešće spremaju od crnog vina dodajući mu klinčić, muškatni oraščić, cimet i šećer. Donosimo vam recept za kuhano vino kakvo su pile Marlyn Monroe, Marlene Dietrich i Gary Cooper u jednom od najpoznatijih skandinavsnih pubova u Los Angelesu. U posudu se stave sušene grožđice, pečeni bademi, kardamom, klinčić, cimet i narančina korica koje se preliju 1 l crnog vina te ostave 24 sata prije kuhanja. Tako odstajali napitak zagrijavajte na laganoj vatri dodajući šećera te velikodušnu mjericu votke!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:35