NAJBOLJI

Savršeno pečeni kesteni za pola sata: kako odabrati i peći kestene,što piti i preporuka TV serije

 Bruno Konjevic/Cropix/Cropix
Uz niže temperature i kraće dane, porcija pečenih kestena je sjajna ideja uz čašu dobrog vina i televizijsku seriju

Ako si osigurate malo stabilnije tenisice, naprtnjaču i dobro društvo, iskoristite bablje ljeto i krenite u šumu: ako kesteni već nisu popadali s grana i “izašli” iz bodljikavih kućica, upravo namjeravaju. Bude li pak “berba” slaba, ova šumska delicija dostupna je na tržnicama i treba iskoristiti njezine blagodati. Kad kupujete kestene, birajte one što sjajnije, glatke površine te što tamnije smeđe boje. Ukratko, kad ih primite u ruku, njihova bi težina trebala odgovarati njihovoj veličini. Birajte veće, mesnatije kestene jer ćete si olakšati čišćenje ili guljenje.

Najbolji su oni krupniji i mesnatiji, poznati kao maruni. Izbjegavajte naborane kestene i one s rupicama – to je znak da su kroz njih proputovali crvi. Svježi su kesteni teški i nema praznog prostora između ljuske i mesa.



KUHANI ZA STRPLJIVE

Krenimo od onih kuhanih. Kestene operite u hladnoj vodi kako biste uklonili prašinu ili ostatke lišća. Stavite u veću posudu, zalijte ih hladnom vodom i stavite kuhati. Najprije na jaču vatru dok ne zakuhaju, zatim smanjite vatru na najmanje. Manje kestene kuhajte oko pola sata, veće primjerke oko 45 minuta do jednog sata.

Kestene koje ćete kuhati ne zarezujte, jer nećete postići nikakav učinak, dapače, samo će popiti vodu koja pri kuhanju tamni i nije baš ukusna, a mesnati dio kestena neće biti svijetao, nego taman i bez okusa.

Kuhane ocijedite i ostavite 10-ak minuta da se malo ohlade. Ako ste nestrpljivi, netom poslije kuhanja prelijte ih hladnom vodom da zaustavite proces kuhanja, a i vanjska kora puno brže će se hladiti. Sad dolazi na red strpljenje i odmorni prsti. Kesten uzmite u ruku, malim oštrim nožićem odrežite vrh i laganim kružnim pokretom odstranjujte ljusku i opnu s kestena.
Da, spor je to postupak, no rezultat je ukusan mesnati dio koji je u ovoj varijanti pomalo slatkastog okusa. Sadržaj je odličan za pripremu pirea, juha te drugih slanih i slatkih jela. Kuhane stavite u veću prešu i protisnite da biste dobili fini pire. Ako stavljate u neka druga jela ili slastice, možete ga samo usitniti oštrim nožem. Kad je pak o pečenoj varijanti riječ, postupak je sljedeći. Kestene malim oštrim nožićem zarežite u obliku križa ili uzdužno s jedne strane.

Možete plitko zarezati uzdužno s obje strane, tako ćete ih najlakše očistiti. Ne zarezujte duboko, važno je samo da zarežete koru da pri pečenju ne pukne. Naime, zbog čvrste ljuske koja obavija kesten, u procesu pečenja oslobađa se vlaga koja stvara pritisak na vanjsku stijenku. Upravo taj pritisak lako pretvori kesten u maleni projektil.

Kako peći kestene?

Peći ih možete na više načina, najčešći je onaj na štednjaku ili u pećnici. Ako ih pečete na ploči štednjaka, poželjno je imati tavu s rupicama. Tavu stavite na laganu vatru, dodajte kestene te ih pustite da se polako zagrijavaju i peku. Možete ih i poklopiti i svakih nekoliko minuta protresti da se peku ravnomjerno. Nakon 15 minuta kora će se polako rastvoriti i početi tamniti. No, pazite da ne pocrni. Pečene kestene umotajte u krpu i malo ih ostavite da se upare i ohlade, minimalno pet minuta, što će vam olakšati guljenje.

Ispravno pečeni kesteni su rahli, imaju slatkast okus. Ako ih pečete u pećnici, postupak je isti, obavezno ih zarežite, stavite u posudu za pečenje. Poželjno je da je temperatura što veća. Pečeni su za otprilike dvadesetak minuta. Da biste ih lakše gulili, stavite ih u krpu da odstoje nekoliko minuta.

Detaljne upute

Bacite svaki kesten koji ima rupicu i ostavite samo one sjajne. Položite ga na ravniji dio, napravite rez na ispupčenom dijelu kestena. Kestene stavite u cjedilo i malo ih namočite vodom, ocijedite i stavite na pleh za pečenje. Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite kestene pola sata. Ako vam je pećnica jača budno pazite nakon 15 minuta. Ogulite kestene dok su još vrući, otvorite bocu frankovke i pogledajte neki dobar film ili seriju. Ako još niste gledali Prizore iz bračnog života ovo bi mogla biti dobra prigoda, a kritičari kažu kako se radi o najboljoj televizijskoj seriji ove jeseni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:52