Jutarnji.hr
Vijesti
Sport
Premium
J2
Kultura
Novac
Scena
Osmrtnice
Pretplata
Magazini
Dobra Hrana
Dom & Dizajn
Autoklub
Globus
Like putovanja
VauMijau
Servisi
Tiskano izdanje
Naslovnica
Recepti
Priče
Vodiči
Dobri savjeti
Restorani
Naslovnica
Recepti
Priče
Vodiči
Dobri savjeti
Restorani
Moj profil
Odjava
Traži
StoryEditor External
StoryEditor Internal
Sedam božićnih slastica bez kompliciranja!
Piše:
Jutarnji List
Objavljeno:
8. prosinca 2014. 19:29
Podijeli
1/
6
Vrijeme pripreme: 10 minuta Vrijeme pečenja: 25 minuta • 9 bjelanjaka • 250 g maslaca • 160 g blanširanih mljevenih badema • 300 g šećera u prahu • 70 g glatkog brašna • 1/2 čajne žlice praška za pecivo • 1/2 šalice sjeckanog sušenog voća • 1 čajna žlica ribane korice nešpricane naranče Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva te maslacem namažite kalupe za friands (manje kalupe ili kalupe za muffine, najjednostavniji su silikonski). Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i miješajte ih mikserom dok ne dobijete mekani snijeg. Umiješajte omekšali maslac, bademe, šećer i brašno pa kratko miješajte da se sve poveže. Na kraju ručno umiješajte suho voće i koricu naranče. Smjesu ulijte do tričetvrtine visine u pripremljene kalupe i pecite oko 25 minuta. Iz kalupa ih izvadite dok su još topli. Prije posluživanja pospite ih šećerom u prahu.
2/
6
Vrijeme pripreme: 10-ak minuta Vrijeme pečenja: 35-40 minuta • 220 g omekšalog maslaca • 150 g šećera • 1 mahuna vanilije • 3 jaja • 200 g glatkog brašna • 40 g kakaa u prahu • pola čajne žlice mljevenog cimeta • pola čajne žlice mljevenih klinčića • 1 dl čvrstog jogurta • 70 g čokolade (najmanje 70% kakaa) • pola žlice praška za pecivo Čokoladu rastopite na pari te je stavite po strani da se malo ohladi. Mahunu vanilije prepolovite uzduž nožem, ostružite sjemenke te ih pomiješajte u mikseru s omekšalim maslacem. Maslacu dodajte šećer i miješajte dok ne dobijete pjenastu teksturu. Zatim dodajte jedno po jedno jaje. Miješajte mikserom još koju minute. Dodajte brašno, kakao i začine, a na kraju umiješajte otopljenu čokoladu i jogurt. Smjesu ulijte do tričetvrtine visine manjih kalupa namazanih maslacem (za oko 12 kalupa) i pecite na 180 stupnjeva 35-40 minuta. Prije posluživanja tortice pospite mješavinom šećera u prahu i mljevenog cimeta.
3/
6
Tradicionalni talijanski panforte grickajte uz kavu ili desertno vino. Nakon što ga ispečete, pospite ga kakao. Vrijeme pripreme: 15-20 minuta Vrijeme pečenja: 30 minuta • 100 g blanširanih badema, grubo nasjeckanih • 100 g tostiranih lješnjaka, grubo nasjeckanih • 200 g sušenog voća, grubo nasjeckanog • 50 g neslanih pistacija • 100 g brašna • 2 jušne žlice kakaa • 150 g tamne čokolade • 1 jušna žlica šećera • 3-4 jušne žlice meda • pola čajne žlice cimeta u prahu • prstohvat mljevenog muškatnog oraščića • prstohvat svježe mljevenog papra U većoj posudi pomiješajte sjeckane lješnjake, bademe, pistacije i sušeno voće. Čokoladu rastopite na pari. Dodajte brašno, začine i kakao. U zdjeli zagrijte šećer i med te kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Vruću smjesu i otopljenu čokoladu pomiješajte sa suhim sastojcima pa sve dobro promiješajte. Smjesu utisnite u manji okrugli kalup obložen masnim papirom te pecite 30-ak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva. Kad je pečeno, ostavite ga da se ohladi i pospite kakaom.
4/
6
Vrijeme pripreme: 30 minuta Vrijeme pečenja: 90 minuta (i još sat vremena da se kore ohlade) Za beze kore: • 8 bjelanjaka • 300 g šećera • prstohvat soli Za kremu: • 600 g tamne čokolade • 6 dl vrhnja za kuhanje • pola šalice tostiranih lješnjaka, sitno sjeckanih • koštice 1 šipka (nara) Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa miješajte mikserom dok ne postanu čvrsti. Postepeno dodajte šećer i miješajte dok se šećer ne razradi. Smjesu za beze možete razdijeliti na 3 veće kore (na masni papir nacrtajte krug promjera oko 22 cm) ili više manjih (10-ak cm). Smjesu rasporedite unutar pripremljenih krugova tako da budu oko 2 cm debeli te ih stavite peći 90 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu (manje kore pecite nešto kraće). Nakon sat i pol ugasite pećnicu i ostavite beze da se postepeno ohladi u pećnici. Kore možete napraviti i nekoliko dana unaprijed i spremiti ih u kutije. Za čokoladnu kremu na pari zagrijte slatko vrhnje i čokoladu te miješate dok ne dobijete glatku teksturu. Kad se ohladi na sobnu temperature njome mažite beze kore. Naizmjence mažite beze koru čokoladom i popite je tostiranim lješnjacima, a na kraju pospite košticama šipka.
5/
6
Vrijeme pripreme: 20 minuta Vrijeme pečenja: 90 minuta • 2 bjelanjka • 130 dag šećera u prahu • par kapi limunova soka • prstohvat soli • nekoliko žlica pekmeza od jagode, maline ili višanja Bjelanjke istucite u čvrsti sijeg. Lagano dodavajte šećer i sol, par kapi limunova soka i miksajte najmanje 15minuta. Smjesu špricom istisnete na masni papir i sušite u pećnici na 70 stupnjeva, više od sat i pol (ne smiju dobiti boju). Kad se puslice ohlade, dvije spojite pekmezom
6/
6
Vrijeme pripreme: 15-ak minuta (i nekoliko sati da odstoji u hladnjaku) • 400 ml slatkog vrhnja • 300 ml mlijeka • 200 g tamne čokolade • 6 listića želatine • krokant od lješnjaka za posipanje U keramičku zdjelu ulijte vodu pa u nju stavite listove želatine. Zagrijte mlijeko i slatko vrhnje na srednje jakoj vatri (pazite da ne zavrije). Vruće mlijeko i vrhnje maknite s vatre i umiješajte čokoladu te stavite postrani. Ocijedite listove želatine i umiješajte ih u mlijeko, vrhnje i čokoladu. Sve dobro promiješajte da se želatina potpuno rastopi. Smjesu ulijte u kalup (od 1 litre, najjednostavnije je raditi u silikonskom kalupu jer se lakše izvadi) a zatim ga stavite u hladnjak na nekoliko sati da se stisne. Kad se žele potpuno stisne, kalup nakratko namočite u toplu vodu, a zatim ga preokrenite na tanjur za posluživanje te posipajte krokantom.
Podijeli
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....
×
24. prosinac 2025 01:08
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....