Sedam obroka za sedam dana

I ovog vam tjedna nudimo sedam prijedloga za ručak i nadamo se da će barem jedan od njih završiti na vašem stolu!

Potrudili smo se za vas pronaći ponešto od svega – malo juhe, malo ribe, mesa kobasica, piletina, salata, varivo… Sve je tu.

Pileći zabatci i bataci s limetom i kumkvatom

  • 4 pileća zabatka s batkom
  • 2 limete
  • 5-6 kumkvata
  • 500 g manjeg crvenog krumpira
  • 250 g cherry rajčica
  • 4 grančice ružmarina
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • sol i papar
  • maslinovo ulje

Piletinu posolite i popaprite. U posudu za pečenje stavite maslinovo ulje na koje poslažite meso i pecite oko pola sata na 150 stupnjeva. Za to vrijeme ogulite krumpir, operite cherry rajčice koje možete ostaviti s peteljkama. Isto tako operite limetu i kumkvat pa ih izrežite na deblje ploške. Izvadite meso iz pećnice, pa oko njega poslažite krumpir koji ste prethodno posolili i prelili maslinovim uljem. Dodajte rajčicu, kumkvat i limetu te vratite sve u pećnicu i pojačajte temperaturu na 180 stupnjeva. Pecite još oko pola sata dok meso i krumpir ne dobiju zlatnu boju. Na kraju sve pospite sitno nasjeckanim peršinom i poslužite uz salatu od matovilca.

70 minuta / 70 kn

Juha od brokule

  • nekoliko mini brokula ili jedna velika
  • 1 luk
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • sol i bijeli papar
  • pola žličice muškatnog oraščića
  • maslinovo ulje
  • peršinov list
  • par grančica kopra

Priprema: Donji, tvrđi dio brokule izrežite na tanje ploškice, a cvjetiće odvojite tako da budu približno iste veličine. U lonac stavite maslinovo ulje i na njemu dinstajte luk dok ne postane staklast, a zatim dodajte brokulu i sve zalijte vodom, otprilike jednom litrom. Kuhajte na laganoj vatri oko 20-ak minuta, dodajte sitno nasjeckani peršin i kopar pa zatim napravite juhu štapnim mikserom. Dodajte slatko vrhnje, sol, papar i muškatni oraščić i poslužite s preprženim kockicama kruha.

Savjet: dio cvjetića brokule možete izvaditi iz juhe prije nego što je napravite štapnim mikserom, pa ih na kraju dodajte u juhu.

35 minuta / 25 kn

Tjestenina s kobasicom

  • 500 g tjestenine (casarecce, fusilli ili svrdla)
  • 250 g suhe kobasice
  • 500 g mini rajčica ili veća konzerva pelata
  • 1 manji luk
  • 2 režnja češnjaka
  • malo peperoncina
  • bosiljak
  • timijan
  • sol
  • šećer
  • maslinovo ulje
  • parmezan

Cherry rajčicu zarežite malo nožićem, stavite je u manji lonac, dolijte vode i pustite da kratko kuha kako biste joj lakše skinuli kožicu. U velikoj tavi na maslinovom ulju zažutite luk te dodajte oguljene mini rajčice ili narezane pelate. Ubacite sjeckani češnjak, svježe ili suhe začine, posolite i kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne . Ako je kiselkast, dodajte malo šećera. Na kraju, ako volite pikantno, dodajte malo peperoncina. Skuhajte tjesteninu al dente, a kobasicu narežite na manje kockice. Sjedinite tjesteninu s umakom i kobasicom i poslužite sa svježe ribanim parmezanom.

40 minuta / 35 kn

Salata s piletinom, slanutkom i fetom

  • 400 g pilećih prsa
  • 300 g slanutka
  • 1 crvena paprika
  • 1 ljubičasti luk
  • 150 g feta sira
  • peršinov list
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • jabučni ocat

Slanutak namočite večer prije pa ga kuhajte oko sat vremena, odnosno dok ne postane mekan. Pileća prsa posolite, popaprite pa ispecite u pećnici ili na tavi na mješavini maslinova ulja i maslaca. Kada se meso ohladi, izrežite ga na tanje trake. Luk narežite na anke ploške, a papriku operite i izrežite na tanke prutiće. U zdjelu stavite ohlađeni slanutak, papriku, luk, nasjeckani peršinov list, začinite solju, paprom, jabučnim octom i maslinovim uljem pa izmiješajte. Stavite povrće u zdjelu, namrvite feta sir te poslažite na trake narezanu piletinu. Pokapajte s još malo maslinova ulja i jedite samo ili uz komad kruha sa sjemenkama.

Savjet: slanutak zamijenite lećom ili kukuruzom.

40 minuta / 45 kn

Varivo od leće

varivo od lece

  • 300 g leće
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 2 stabljike celera
  • peršinov list
  • 2 režnja češnjaka
  • 200 g špeka ili pancete
  • pire od rajčice
  • malo timijana
  • sol i papar
  • maslinovo ulje

Priprema: Na maslinovu ulju zažutite sitno nasjeckan luk, dodajte na tanke ploškice narezanu mrkvu i narezane stabljike celera. Kratko prodinstajte pa dodajte leću i kuhajte je oko 20-ak minuta, odnosno dok ne omekša. Pazite da vam se leća ne prekuha i ne pretvori u kašu. Pred kraj kuhanja dodajte pire od rajčice, češnjak, sol, papar, peršinov list i timijan. Narezani špek popržite na malo masnoće i ubacite ga pred kraj kuhanja, a možete to učiniti i na samom početku, odnosno možete ga u istom loncu odmah nakon što popržite luk i povrće. Servirajte varivo u zdjelice, pospite po vrhu s malo timijana i pokapajte kvalitetnim maslinovim uljem.

35 minuta / 25 kn

Brancin s rajčicama

  • 4 brancina (količinu ribe prilagodite broju ukućana)
  • 500 g cherry rajčica
  • ružmarin
  • peršin
  • limun
  • češnjak
  • sol
  • bijelo vino
  • svježi bosiljak i timijan

Priprema: Očišćenu ribu posolite te je zarežite na dva mjesta po sredini. Limun izrežite na tanje ploške, češnjak ostavite u cijelim, oguljenim režnjevima, a peršinov list nemojte sjeckati. U svaku ribu stavite grančicu peršina, tanku plošku limuna te cijeli češnjak. U mjesta koja ste zarezali stavite po grančicu ružmarina. Na komad aluminijske folije stavite komad papira za pečenje i na njega položite ribu. Stavite oko ribe rajčicu, pospite začinima, pokapajte sve maslinovim uljem, a ribu i s malo bijelog vina. Zamotajte ribu i zavrnite krajeve kao bombon da sokovi ne cure van. Položite riblje zamotuljke u posudu za pečenje i pecite oko 20 do 30 minuta na 180 stupnjeva.

35 minuta / 80 kn

Zapečeni juneći gulaš

  • 800 g junetine
  • 1 veći luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1 stabljika celera
  • 2 peršina
  • peršinov i celerov list
  • 2 lista lovora
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • mljevena crvena paprika
  • 1 čaša tamnog piva (može i svijetlo)
  • mast
  • 400 g kiselog vrhnja sa 30%m.m.
  • 1 jaje

Priprema: Junetinu izrežite na kockice. Na masti prodinstajte luk, mrkvu, peršin i celer. Dodajte meso i pržite ga oko desetak minuta podlijevajući vodom. Kad je meso dobilo boju, dodajte sol, papar, peršinov i celerov list, češnjak, mljevenu papriku i lovor. Podlijte vodom i kuhajte na laganoj vatri oko sat, sat i pol dok meso ne omekša. Pred kraj ulijte pivo i pustite da još kratko kuha. Gulaš premjestite u okruglu posudu za pečenje. U manjoj posudici pomiješajte vrhnje i jaje. Smjesu prelijte preko gulaša i zapecite u pećnici na 200 stupnjeva dok ne dobije zlatnu boju.

120 minuta / 70 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:53