SPONZORIRANI SADRŽAJ

Selekcija vina vinarije Kutjevo d.d. otkriva čari njihove najznačajnije sorte

 Privatna Arhiva/
Kutjevo d.d. vinarija je najpoznatija po svojoj graševini, ali i velikom broju stilova vina nastalih upravo od sorte graševina

Vinarija Kutjevo d.d. u prošloj je godini osvojila više od deset priznanja na međunarodnim sajmovima i ocjenjivanjima vina, a već u prva tri mjeseca ove godine nagrađena je s tri dodatna priznanja. Time je nastavljen dugogodišnji kontinuitet kvalitete vina, temeljen na ulaganjima u vinograde, proizvodnju i znanje. Vinarija prepoznata po proizvodnji velikog broja raznih stilova vina od sorte graševina, veliku pozornost posvećuje svojim kupcima te ljubiteljima vina nudeći im uvid u raznoliku ponudu i potencijal sorte.

"Graševina je, neminovno, jedna od naših najznačajnijih sorti, a dokaz za spomenuto jesu vina visoke vrijednosti koja redovito bivaju zapažena na raznim eminentnim ocjenjivanjima diljem svijeta. Najbolji i najsvježiji primjer međunarodne zapaženosti - Graševina de Gotho, platinum vino s prošlogodišnjeg Decantera - uz neizostavan brend Vrhunsku Graševinu koja, godinama, osvaja najveća priznanja renomiranih stručnjaka, a radi se o pitkom, autentičnom vinu, lijepih kiselina i elegantno zaokruženog ukusa u ustima koji prožima naglašena mineralnost", poručili su iz Kutjeva d.d.

Kako su u Kutjevu došli do čak sedam različitih etiketa koji uključuju sortu graševina, otkrio nam je glavni enolog Ivan Marinclin.

"Nakon što su naše redovne graševine na tržištu prepoznate kao vibrantna, svježa vina, željeli smo istražiti potencijal sorte te stvoriti više različitih koncepata. Krenuli smo s proizvodnjom pjenušca Maximo brut, tada prvog u Hrvatskoj od sorte graševina, međutim, nismo stali na tome. Dugi niz godina, puno truda uložili smo u istraživanje vinogradarskih položaja kako bismo s najboljih mikro-lokacija proizveli premium vino koje smo odlučili odležavati i razvijati jednu posebnu, u mnogo čemu, drugačiju stilistiku. U pitanju je linija Graševine de Gotho, kompleksnija graševina koja snagom tijela i slojevitošću udovoljava zahtjevnijim ljubiteljima vina.

Graševina je mjesto pronašla i u kupažama linije Maximo. Tako, primjerice, Maximo Oro, unutar kojeg je kupažirana sa sortom chardonnay, predstavlja vino koje nudi kontemplativnu notu, fine nijanse koje udovoljavaju ukusima šireg spektra konzumenata, a posebno odgovara onima koji od vina traže nešto više – zahtjevniju kapljicu koja pokriva širok gastronomski spektar. Maximo Bianco, spoj graševina i traminca, s naglašenom aromatikom, svježinom u okusu, a predstavlja polusuho vino kojim smo željeli iskoračiti u svijet novih mogućnosti i vizija po pitanju uparivanja s egzotičnom kuhinjom. Ukratko, željeli smo kreirati poseban doživljaj za istinske ljubitelje vina kroz ponudu drukčijih, složenijih i izazovnijih vina."

Proizvodnjom svježih, odležanijih, pjenušavih i desertnih vina od sorte graševina, vinarija Kutjevo vinskim entuzijastima nudi laganija, autentičnija, ali i kompleksnija, ozbiljna, dugovječna, a sve više ljubitelja tvrdi i velika vina. Kako biste se uvjerili u navedeno, selekcije vina pregledajte u sklopu online vinoteke na www.kutjevo.com/webshop gdje se nude i mješoviti poklon paketi.

image
Karlo Sajfert/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:54