Šest ukusnih namirnica koje jačaju imunitet

Sezona je gripe, prehlade i svega onoga zbog čega poželimo samo pobjeći pod dekicu i ne izlaziti dok ne izađe i proljetno sunce. No kako većini nas taj luksuz baš i nije na raspolaganju, moramo pronaći načine da ostanemo zdravi i u što boljoj formi. Umjesto da krenete u apoteku, zaputite se do frižidera jer najbolja prevencija započinje upravo ondje. A što je najbolje, naši su prijedlozi prava, ukusna dobra hrana.

  1. Jogurt – namirnica puna probiotika, zdravih bakterija koje održavaju naš probavni sustav u formi.
  2. Zob i ječam – sadržavaju vlakna koja su u borbi protiv mikroba jednako učinkovita kao i echinacea.
  3. Češnjak – u sebi ima alicin, aktivni sastojak koji se bori protiv infekcija i bakterija. Jedete li redovito češnjak, imate 60 posto veću šansu da ostanete zdravi i ne uhvatite prehladu.
  4. Riba – već i vrapci na grani znaju da je riba bogata omega-3 masnim kiselinama. One liječe upale te štite pluća i dišni sustav od infekcija.
  5. Gljive – pojačavaju proizvodnju te učinkovitost bijelih krvnih stanica i na taj način pomažu u borbi protiv infekcija.
  6. Čaj – crni i zeleni čaj sadržava L-teanin, aminokiselinu koja pomaže u borbi protiv virusa.
Dakle što vam preostaje? Dan započnite zobenim pahuljicama s jogurtom, za ručak jedite rižoto od gljiva, navečer laganu ribu s malo češnjaka, a u međuvremenu se ugrijte šalicom zelenog čaja. Bakterije nemaju šanse.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:11