Sezona ljubičastih plodova koje vole slana i slatka jela-šljive

Neka se nađu i u tartovima, pitama, uz pečeno meso, umacima i -štrudlama

piše: Vana Babić

Priznajemo. Vremenske (ne)prilike srušile su nam i posljednje nade o sunčanom kolovozu i duboko urezale sumnje kako bi to rujan na bilo koji način mogao popraviti. Istina. Kao da ni to nije dovoljno, već nam je i godišnji odmor u sve slabijem sjećanju baš poput sramežljive preplanule puti na koži. Stanite. Upravo smo se sjetili prilično učinkovitog postupka koji bi vam mogao vratiti malo životne energije.

Utjeha u staklenci

“Lijek” je uglavnom čvrsto zatvoren u staklenke, za one kreativnije pokopac je obučen u kartonsku haljinicu ili prekriven krpicom kvadratnog uzorka i najčešće smješten na drvenoj polici između bakinog ajvara i salse od pomidora koje ste dobili od susjede na moru. Na naljepnici piše: Marmelada od šljiva. To je aposlutno nezaobilazan dio zimnice i svakog popodnevnog pečenja palačinki. Jer jedno je sigurno – ni jedan domaći proizvod još se nije udostojio zamijeniti domaći pekmez od šljiva. Naravno, nećemo ni pitati čiji je najbolji jer je odgovor isti kao i s knedlama. Ne postoji mama ili baka koja radi bolje pekmez i knedle od vaših. One baš znaju pogoditi koje bistrice kupiti (bistrice su inače vrsta šljiva koje se koriste za knedle), koliko treba ići prezli, neke dodaju i čep ruma, neke ne… Kako bilo, volimo ih smazati onako vruće dok se svi ljute i kude nas kako se prvo trebaju ohladiti, ali malo tko se neće složiti da su najslađe baš tada – masnim prstima umočene u malo kiselog vrhnja.

Eksplozija okusa

Zbog tolikog obožavanja volimo tražiti informacije kako su šljive blagonaklone za naše zdravlje i što ih više jedemo, bit će nam bolje. Ima nešto i u tome. Imaju dosta vitamina (dobro kao i sve voće), potiču koncentraciju, imaju dosta šećera pa ćete njima lakše utažiti želju za slatkim nego, primjerice, jabukama kojima nas često nude na pitanje ima li što slatkog. Marmelada je apsolutni klasik, ali nije jedino što vam šljive mogu ponuditi. Mogu se prošvercati i kao ljetno voće u kombinaciji s nektarinama i smokvama i raznim galettama ili tarovima. Ako vam se ne da mijesiti tijesto, savršene su pečene posipane samo s malo smeđeg i vanilin šećera. Posebnu ekploziju okusa izazivaju karemelizirane na maslacu i smeđem šećeru, a za neobičan štih prelijte ih s malo aceta balsamica i pospite naribanom narančinom koricom. Ako ste od slatkog, jedan od jednostavnijih, a jednako fenomenalnih načina su sušene pa prelivene čokoladom u koju ste prethodno stavili malo anisa.

A sad nešto konkretnije!

Otresli ste dlanove pune brašna u kuhinjsku krpu i spremni ste za pripremanje nečeg konkretnog. Gulaš će biti kompaktniji i gušći ako mu dodate nekoliko suhih šljiva. One se neće osjetiti već se stopiti s komadićima mesa, malo crvene paprike i karameliziranim lukom. Za predjelo biste mogli napraviti jetrenu paštetu i poslužiti s džemom od šljiva koji je gotov za doslovno pet minuta. Očistite šljive i usitnite ih. Pirjajte ih u tavi na maslacu, podlijte vinom i dodajte šećer (bolje smeđi jer se ljepše karamelizira). Neka krčka dok šljive ne omekšaju, miješajući. Kad se umak zgusne, naribajte muškatni oraščić. Ako ste primijetili da pekmez nije dovoljno gust, možete dodati žlicu gustina ili aru praha – ima dvostruko veću moć zgušnjavanja, a ne sadrži proteine i gluten. Jeftinije verzije mogu sadržavati i tragove krumpirova škroba pa dobro pročitajte sastojke. Nadamo se kako će barem neko od ovih jela naći mjesto na vašem tanjuru, stolu, drvenim policama ili zatvoreno u staklenkama pomiješano s malo ovogodišnjih ljetnih uspomena.

Džem od šljiva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:25