NOVI STARI PROBLEMI

Šibenski ugostitelji nezadovoljni produljenjem mjera: "Ovo je preživljavanje"

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix
"Pitanje je tko će dočekati proljeće i što će biti sa sezonom", komentirali su zabrinuti šibenski ugostitelji

Kako je prošlog tjedna izjavio ministar Božinović, sve epidemiološke mjere ostaju aktivne do 31. siječnja, što za ugostitelje predstavlja još jedan mjesec zatvorenih vrata, neplaćenih računa i neizvjesnosti. S portala Šibenski o trenutnoj situaciji razgovarali su s tamošnjim ugostiteljima koji su bez zadrške komentirali kako je sada već pitanje tko od njih će dočekati proljeće i kako će uopće biti moguće odraditi sezonu.

"Radnici su nam ostali na broju, doduše mi imamo samo dvoje ljudi jer raspolažemo manjim prostorom, i to prvenstveno radi mjera koje za zaposlene dobivamo od države. Nama je i inače siječanj u gradskoj jezgri veliki problem. Ovo je samo šlag na kraju, već dugo nam se kopa jama: od pustih nameta, PDV-a, poreza... Koliko radimo na papirologiji izgledamo kao odvjetnički ured, a ne ugostiteljski objekt. Korona će nas samo dokrajčiti. Ovo je preživljavanje, pitanje je tko će od nas ugostitelja dočekati proljeće te kako pripremiti ljetnu sezonu. Tu su i dugovi prema dobavljačima... Iskreno, ne sekiramo se, očito nam nema pomoći. Smeta mi jedino da naši u Zagrebu nisu mogli vidjeti od neke razvijene zemlje, poput Njemačke, kako pomoći ugostiteljima", rekla je za portal Šibenski Žana Karabatić, vlasnica šibenskog kafića Na Ma Lo.



"Iskreno, nisam ni vjerovao da će nas odmah otvoriti. Ponajviše zbog tog novog soja koronavirusa koji je pronađen u Britaniji. Ovo je sada produženje agonije i pitanje je kako se pripremiti za sezonu, što smo radili sada u prvi i drugi mjesec. Naime, ne znam koliko radnika uzeti, da li preuređivati... Najgora je ta neizvjesnost. Nema jasnog plana ni programa. Mada, opet, razumijem i naš Stožer. Ova bolest je nepredvidljiva“, za Šibenski je komentirao i Tomislav Biluša, vlasnik Barcode Bara, Vintage Bara i restorana Pjat na šibenskoj rivi.

Joso Smolić, vlasnik restorana Peškarija, a ujedno i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Šibenik i Ceha ugostitelja, rekao je pak za Šibenski kako, iako se nada skorom povratku na normalno, podržava mjere. Komentirao je kako svako ograničenje rada ostavlja trag na poslovanje, prihode i same djelatnike no kako, nažalost, drugog izbora nema.

"Ove mjere su jedina nada da ćemo ozdraviti prije sezone. Ako se broj zaraženih ne smiri do proljeća, neće biti ništa od sezone, a onda nam slijedi definitivni potop. Država nam je osigurala mjere ova dva mjeseca, minimalnu plaću radnicima i mogućnost covid kredita. Međutim, sve to pada u vodu ako ne padne broj zaraženih. Moramo čekati rezultate mjera. Teško nam je, ali moramo razumit da ćemo jedino ako stanemo na kraj pandemiji izaći iz ove situacije. Jednostavno, možemo otvoriti, ali što nam to vrijedi ako ne budemo imali za koga raditi", rekao je za Šibenski Smolić

Na pitanje postoji li mogućnost da restorani i kafići ostanu zatvoreni sve do proljeća, ministar Božinović na današnjoj je press konferenciji rekao tek kratko kako se situacija annalizira iz dana u dan. Što nas još čeka, tek nam preostaje vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:01