ALKA75

Šime Sušić osmislio recepte za kuharicu kojoj je cilj dokazati da i zdrava hrana može biti ukusna

 Privatna Arhiva/
Pobjednik prvog hrvatskog Masterchefa u suradnji s Damirom Jelenskim osmislio je zbirku zdravih recepata za svaki dan

Nakon što se na dulje vrijeme povukao s gastronomske scene i posvetio se maratonima te predavanju geografije u jednoj zagrebačkoj srednjoj školi, pobjednika prvog hrvatskog Masterchefa ovih smo dana ponovno krenuli povezivati s dobrim tanjurima. Šime Sušić je, naime, jedan od autora kuharice Alka75, malog priručnika kojem je cilj dokazati da i zdrava hrana može biti ukusna.

Kuharicu je još 2012. godine krenuo pisati Damir Jelenski, inače Šimin nekadašnji profesor, a današnji kolega, a zatim prvog hrvatskog Masterchefa zamolio za pomoć pri kreiranju recepata.

"Kuharicu sam počeo pisati još 2012. godine kada je jedna članica moje obitelji oboljela. Kako je vrijeme prolazilo, uočio sam da primjera poput njezinog ima sve više pa sam došao na ideju da osmislim koncept prehrane koja će ljudima približiti novi način stjecanja jačeg imuniteta. To je bila moja osnovna misao, a zatim sam dvije, tri godine istraživao pa zamolio Šimu da zajedno napravimo nekoliko recepata. Na kraju je ispalo da je on bio zadužen za to da sva hrana zaista i bude ukusna. To nam je nekako bio i cilj, dokazati da zdrava hrana može biti fina", objasnio nam je Damir Jelenski.

Dodao je i kako je kuharica namijenjena onima koji žele djelovati preventivno, ali i onima koji imaju određene zdravstvene probleme kojih se žele riješiti.

"Ova kuharica dobro je štivo za one koji imaju, recimo, migrene, ali i za sportaše koji što dulje žele održati energiju i hraniti se kvalitetnije. Evo, i Šime je sportaš i on je nedavno otrčao maraton", rekao je Jelenski.

Osim Šime Sušića, na stvaranju kuharice je sudjelovala i nutricionistkinja Sandra Pifar Kain koja je bila zadužena za provjeru svih podataka, a u knjizi ih zbilja ima dovoljno za sve one koji se žele okrenuti uravnoteženoj prehrani. Na nešto više od 200 stranica čekaju vas tako detaljne upute pripreme hrane prema konceptu koji su osmislila dva autora, sve su namirnice i obroci detaljno objašnjeni, a zatim je i tu i velik broj recepata za riblja, mesna i povrtna jela. Ono što nam se posebno sviđa su unaprijed sastavljeni meniji za cijeli tjedan po godišnjim dobima.

U kratkom razgovoru, Damir Jelenski nam je otkrio i kako i sam ima iskustva rada u kuhinjama te voli kuhati kod kuće pa je cijelo ovo iskustvo stvaranja kuharice za njega bilo jedno lijepo putovanje.

"Ovo je zapravo vodič za potragu za zdravom prehranom koja će odgovarati svakom od nas", rekao nam je i dodao kako i Šime i on obožavaju ribu no kako je njemu osobno najdraži recept za ječam s purećim zabatkom koji bi preporučio baš svima.

Na kraju, Damir Jelenski nam je otkrio i kako smatra da su najveće greške u prehrani Hrvata previše ugljikohidrata koji izazivaju brojne bolesti te uzrokuju pretilost te, naravno, premalo ribe. Objasnio nam je kako je ljudskom organizmu zapravo dovoljna i manja količina ribe na svakodnevnoj razini kako bi se napunilo energijom, pa čak i bilo u stanju otrčati maraton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:00