Harmonično i užitno

Siniša Šoškić: "Haiku5 nadmašuje svoje prethodnike te je vjerojatno najbolja izvedba ove naše linije vina"

U Marble Steakhouseu Zagreb predstavljeno je novo vino nagrađivane plešivičke vinarije

U Marble Steakhouseu u utorak je predstavljeno dugo očekivano vino vinarije Šoškić pod nazivom Haiku5. Riječ je o "nasljedniku" vina Haiku4 i platinastog Haiku2. Rođeno iz pažljivo odabranog grožđa od čak pet različitih sorti, vino Haiku5 utjelovljenje je profinjenosti. Ističu, predanost kvaliteti vina iz ove obiteljske vinarije počinje preciznom ručnom berbom odabranog grožđa kako bi samo odabrani grozdovi dospjeli u Haiku. Jednom u podrumu, ovo grožđe prolazi kroz spontanu fermentaciju, dopuštajući prirodi da vodi glavnu riječ.

image
John Pavlish/Press
image

Šoškić Haiku5

John Pavlish/Press

Nakon toga, Haiku5 kreće na put maceracije, gdje provodi 30 dana upuštajući se u vlastitu složenost, izvlačeći dubinu i karakter iz pokožice grožđa. Tu putovanje ne završava. Naime, nakon maceracije, Haiku5 odležava dvije godine u tonneau bačvama, gdje sazrijeva i razvija se, upijajući nijanse nježne hrastovine dok harmonizira svoje okuse. Riječ je o strpljivom "plesu" između vremena i tradicije, koji rezultira vinom koje je jednako intrigantno koliko i elegantno. U znaku tradicije i autentičnosti, Haiku5 izlazi nefiltriran, što je dokaz predanosti očuvanju integriteta vina.

image

Terina od brizle s rabarbarom i pistacijama

John Pavlish/Press
image
John Pavlish/Press

Za ovu je priliku chef Marble Steakhousea Tomislav Trboglav pomno odabrao jelovnik u sljedovima, pri čemu su uzvanici imali priliku kušati i ostale etikete vinarije Šoškić pomno odabrane uz svaki sljed. Uz hladno predjelo, terinu od teleće brizle s rabarbarom i pistacijama posluživao se Rose Taste of terroir 2022, dok su uz toplo predjelo, tagliatelle od ribljeg ragouta s dimljenom jakobovom kapicom i jabukom kušali Riesling Taste of terroir 2022.

image
John Pavlish/Press
image

Tagliatelle od ribljeg ragouta s dimljenom jakobovom kapicom i jabukom

John Pavlish/Press

Glavno jelo, potrbušinu od crne slavonske svinje sa svinjskim kareom, bijelom šparogom, datuljama i medvjeđim lukom popratila je zvijezda večeri, vino Haiku5, a gastronomsko je iskustvo zaokruženo desertom, ananasom u chilli karameli sa sladoledom od svježeg sira uz Muškat Taste of terroir 2023.

image

Potrbušina od crne slavonske svinje

John Pavlish/Press
image
John Pavlish/Press

"Haiku5 stoji kao nasljednik platinasto nagrađenog Haiku2 i Haiku4, predstavljajući vrhunac naše posvećenosti u proizvodnji vina. Apokaliptična ‘grožđocidna‘ 2021. godina omogućila nam je da u isto vrijeme uberemo čak 5 vrhunskih sorti, od kojih je svaka jedinstvenog karaktera, i uz njihovu pomoć iznjedrimo Haiku5 koji nastavlja cijenjenu tradiciju ove naše linije. S ponosom i oduševljenjem mogu reći da Haiku5 nadmašuje svoje prethodnike, postajući vjerojatno najbolja izvedba naše Haiku linije vina do sada. Svaki gutljaj priča priču o vremenu, strasti, terroiru, i nesvakidašnjem pristupu", izjavio je vlasnik vinarije Šoškić, Siniša Šoškić.

image

Ananas u chilli karameli sa sladoledom

John Pavlish/Press
image
John Pavlish/Press

Renomirani hrvatski sommelier Mario Meštrović okarakterizirao je Haiku5 kao harmonično, slasno i užitno vino. "U ustima lijepa svježina, izvrsne kakvoće, čistog okusa, sjajno uravnoteženo. U okusu voćnost crvene naranče, mandarine i pčelinjeg voska. Slasan i dug završetak okusa u kojem dominira sočna naranča. Kada se povuče osjet finog tanina s taktilnog dijela jezika, ostaje ugodna mineralnost koja dodatno daje osjet užitnosti pijenja".

image

Obitelj Šoškić na predstavljanju novog vina u Marble Stakhouseu

John Pavlish/Press

Vinarija Šoškić obiteljska je vinarija koja od 1992. godine nastavlja bogatu vinogradarsku i vinarsku tradiciju poznatog Hrvatskog vinogradarskog položaja Plešivice. Smještena je na blagim padinama podno Plešivice na nadmorskoj visini od 370 m. Osobitosti vinogradarskog položaja Plešivice su velika nadmorska visina na kojoj je zrak zdrav i stalno struji, a visoki položaji na strmim kosinama omogućuju idealan kontakt loze i grožđa sa suncem, pa su prirodni uvjeti kao stvoreni za sorte grožđa koje vole hladnije klime.

Grožđe za vino Haiku dolazi s položaja Gorička, koji je okružen stablima japanskih trešnji, pa ni naziv ovog vina nije slučajnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 06:27