PROVJERENO DOBRI RECEPTI

SIPA NAŠA SVAGDAŠNJA: Ekipa Gastronomada je samo za Dobru hranu kreirala dva genijalna recepta od sipe!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Sipa je velika gastro ikona Dalmacije, priprema se na razne načine, a najpoznatiji je recept crni rižoto od sipa

Ipak, Neno i Pane iz Gastronomada pripremili su sipu na dva potpuno različita načina – sipu u škartocu punjenu s mišancijom pripremljenu u pećnici, a kao potpuni pomak od tradicije parili su je na neobičnu salatu sa šparogama i umakom hollandaise. Dakle, dajte sipama priliku te poharajte ribarnice i peškarije.

Punjena sipa u škartocu (Neno)

4 x 250 g sipe
100 g miks žitarica – ječam, zob, integralna riža, obična riža
300 g mišancije
1 luk
2 režnja češnjaka
250 ml povrtnog temeljca
80 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
30 g sušenih rajčica
1 jušna žlica kapara
50 g maslaca
sol, papar
100 ml bijelog suhog vina

Zagreb, 210319.
Jela s sipom pripremili su Zoran Simunic i ekipa ia Gastronomada; crni rizoto, punjena sipa s tri vrste zitarica i sipa na salatu s holandez umakom.
Rizoto u fazama pripreme kao i holandez umak.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Sipu očistite, pazeći da tijelo, krakovi i glava ostanu cijeli. Mišanciju očistite i kratko blanširajte te narežite na sitno. Luk, češnjak i sušene rajčice narežite na sitne kockice. Na ugrijanu maslinovu ulju pirjajte prvo luk pa dodajte češnjak i rajčice sve dok ne omekšaju. Dodajte mješavinu riže i žitarica, malo tostirajte pa posolite. Podlijte vinom i dodajte mišanciju, zatim podlijte povrtnim temeljcem tako da prekrije rižu i po potrebi kuhajte 20-ak minuta da žitarice budu na pola kuhane. Sipe napunite gotovom smjesom, pazeći da ih ne prepunite. Glavu i tijelo spojite sa štapićem za ražnjiće. Potom u tavici zagrijte maslinovo ulje (na visoku temperaturu) te prepržite sipu s obje strane (da dobije boju).Od masnog papira formirajte škartoc i stavite u njega sipu, podvežite vrh papira s kuharskim koncem i pecite u pećnici 45-60 minuta na 200 °C. Poslužite na tanjuru u rastvorenom škartocu.

Dim sum sipa (Pane)

800 g sipe - dvije veće
4 veća krumpira
4 cherry rajčica
1 prstohvat peršina
1 “mali mac” divljih šparoga
1 tikvica
50 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
hollandaise umak

Zagreb, 210319.
Jela s sipom pripremili su Zoran Simunic i ekipa ia Gastronomada; crni rizoto, punjena sipa s tri vrste zitarica i sipa na salatu s holandez umakom.
Rizoto u fazama pripreme kao i holandez umak.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Sipu očistite, tijelo svake sipe podijelite na četiri dijela, odnosno dva ako je manja, te nožem pažljivo zarežite sipu na kockice pazeći da ne prerežete tijelo (do pola debljine tijela), a krakove prerežite na pola. Krumpir izrežite na kockice. U loncu zagrijte vodu te stavite posudu za parenje (dim-sum) u koju ste stavili masni papir prethodno izbušen čačkalicom. U posudu stavite sipe i krumpir te posolite. Posudu poklopite i parite četrdesetak minuta odnosno dok sipa ne omekša. Šparoge očistite (koristite gornji dio) i kratko blanširajte. U međuvremenu tikvice narežite na kockice, a rajčice na polovine. Na ugrijanu maslinovu ulju kratko sotirajte pripremljeno povrće te dodajte šparoge kako bi se proželi okusi, posolite i popaprite.Poslužite na tanjuru sipe, krumpire, sotirano povrće, te prelijte hollandaise umakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:58