NOVO MJESTO

Sirana Vedrine u Samoboru otvorila dućan, nude ličke delicije, kuružnjak, džemove i granolu

 Darko Tomas/Cropix
Osim ličkih delicija, u njihovom novom dućanu mogu se kupiti i drugi proizvodi malih lokalnih proizvođača

Osim adventskih zbivanja i velikih priprema za Božić, protekli vikend pamtimo i po otvorenju jedne od zanimljivijih trgovina u Samoboru. Naime, vlasnici sirane Vedrine ove su subote na adresi Trg Kralja Tomislava 13 u Samoboru otvorili dućan u kojem nude svoje ličke delicije, poput već prepoznate base, škripavca i varenika, ali i proizvode drugih vrijednih malih domaćih proizvođača.

Između ostalog, na policama njihovog novog dućana tako možete kupiti prepoznatljiv samoborski kuružnjak OPG-a Telišman Marijan, Zest džemove, ličku granolu brenda Smočnica, Korica kruh, samoborski bermet Philipecz te tjesteninu Udruge osoba s invaliditetom "Bolje sutra" pod brendom KopriVITA.

image
Sirana Vedrine Facebook/

Također, u sklopu otvorenja, iz sirane Vedrine predstavili su i novitet u svojoj ponudi. U pitanju su domaći maslaci koji dolaze u varijanti natur i slani te s češnjakom i s vlascem, koji će u prodaji biti tek na proljeće 2022. godine.

Dio proizvoda koji se sada mogu kupiti u njihovom dućanu u Samoboru također možete pronaći i na zagrebačkoj tržnici Kvatrić te trešnjevačkoj tržnici, na Jarunu, Utrinama, a naručiti ih možete i putem njihove aplikacije. Sve detalje potražite na Facebook stranici sirane Vedrine.

Kako smo pisali nedavno, sirana Vedrine smještena je u ličkom selu Brezik nedaleko Gospića. U pitanju je projekt koji je nastao iz potrebe da se spriječi bacanje velike količine neprodanog, a kvalitetnog ekološkog mlijeka s farme OPG Medak. Naime, Dominik Zeko je sa suprugom Milanom Mileusnić, inače podrijetlom Ličankom, 2012. napustio rodni Frankfurt da bi se preselio u Liku i uzgajao krave čije će mlijeko prodavati siranama. Kao i kod mnogih gospodarstvenika, početak je bio težak pa su tek 2016. dobili sve potrebne dozvole. Već par godina kasnije situacija na tržištu potaknula ih je da počnu eksperimentirati sa sirenjem pa su se tako krajem 2019. bacili na proizvodnju mliječnih prerađevina. Danas su ponosni vlasnici stada od oko 130 grla i 70 muznih krava, od čijeg svježeg mlijeka škripavac, kisel'nu, ličku basu, kuvane sireve te tekuće, čvrste i čak osamnaest vrsta voćnih jogurta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 07:48