StoryEditor
INSTITUCIJA KVARNERA

SJAJNA IDEJA ZA SUBOTNJU VEČER: Živuća institucija opatijskog ugostiteljstva spremat će tatarski biftek u opatijskoj Bevandi!

Ove subote, 30. svibnja u opatijskoj Bevandi imate priliku kušati tatarski biftek živuće institucije opatijskog ugostiteljstva, gospodina Miroslava Matića. U svojoj dugoj karijeri posluživao je istaknute osobe društvenog života te pet predsjednika...
 Official Facebook Page - Bevanda

Jedna od živućih institucija opatijskog ugostiteljstva zasigurno je konobar Miroslav Matić koji iza sebe ima staž duži od 30 godina, a u svojoj karijeri posluživao je čak pet predsjednika i to Josipa Broza Tita, Franju Tuđmana, Stipu Mesića, Ivu Josipovića te Kolindu Grabar Kitarović. Inače, rođen je na Kupresu, a njegov put vrlo rano počinje „hvatati” smjer Kvarnera pa već kao srednjoškolac dolazi u Opatiju na praksu u hotel svog barbe Dujama Kneževića, kako je svojevremeno izjavio u intervjuu za Glas Istre.

Svoje početke veže uz svoju prvu kupovinu crnih hlača, cipela i leptir mašne koji su uz savršeno izglačanu bijelu košulju bili obavezni. Nakon školovanja odlazi u vojsku, a budući da je bio školovani konobar,primili su ga u Titovu gardu koja je pratila tadašnjeg predsjednika na njegovim putovanjima.

Official Facebook Page - Bevanda

Martina i Tomislav Tomac, Ivica Matošević, Miroslav Matić

„Jednom smo tako išli u Bugojno gdje je Tito imao lovište i tamo smo bili 15 dana, nakon čega smo išli u Split pa na Brijune. Išli smo vojnim mercedesima, i mogu reći, to je bilo jedno posebno putovanje. Nevjerojatno. Mogu reći da sam dobro prošao kada su me uzeli u tu pratnju. Sjećam se da je plaća bila 150 tisuća dinara, što je bilo znatno više od vojničke. Mi smo na Brijunima bili smješteni u objektu »Jurina i Franina«, odnosno u objektima u kojima su spavali svi iz pratnje, od onih zaduženih za osiguranje, do vozača, kao i nas koji smo brinuli za hranu ljudi koji su radili na Brijunima. A kako se dogodilo da sam služio samog Tita? Titov čovjek zadužen za lovišta i općenito životinje na otočju, sjećam se da se zvao Šandor, stalno je dolazio kod nas na ručak, a posebno je volio juhu od cvjetače koju je sjajno spremao kuhar Ante Bakotić. I jednom prilikom su mi rekli, brzo, brzo, postavi stol za dvoje jer stiže Šandor. I ništa, postavio sam u separeu stol, kad sa sporednog ulaza dolazi Šandor, ali i - Tito. Nisam mogao doći k sebi, tada je bilo pojam vidjeti Tita, kamoli ga posluživati. A bili su ustvari u obilasku otočja i njegovih životinja te su došli na tu poznatu juhu od karfiola. Inače, i nakon završetka služenja vojske, znao sam dolaziti na Brijune kao vanjski suradnik, kao i mnogo osoblja upravo iz Opatije. Iz Ičića je bio i osobni konobar Tita, kao i jedna Opatijka koja je bila osobna kuharica.” izjavio je gospodin Matić u spomenutom intervjuu za Glas Istre.

Official Facebook Page - Bevanda
 

Opatija u to vrijeme imala je zimsku i ljetnu sezonu. Dobro je poznato kako je zima bila „rezervirana” za, uglavnom, domaće goste koji su znali boraviti na Kvarneru i po nekoliko mjeseci. Osim angažmana u hotelu Opatija i hotelu Zagreb, možda najvažniji je onaj u glasovitoj Bevandi gdje je počeo raditi 1992 godine. Bilo je to jedno od doista kultnih mjesta gdje se prodavalo desetak kilograma škampi dnevno, u ljetnoj špici sezone teško se mogao dobiti slobodan stol, a gosti su uglavnom bili Talijani. „Stara” Bevanda bila je osobito poznata po hladnim salatama, jelima od škampi, plemenite ribe i jastoga.

Official Facebook Page - Bevanda
 

Osim po ribljim delicijama, gospodin Matić posebno je poznat po izuzetnoj vještini pripreme tatarskog bifteka, a imat ćete čast i priliku da vam ga osobno spremi ove subote u prostoru opatijske Bevande. Tako će vas amuse bouche, tatarski za dvoje, čokoladni mousse i coulis od maline koštati 260 kuna, a više informacija potražite na službenim stranicama Restorana i hotela Bevanda kao i na njihovim društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2020 14:14