Gdje na izlet

Sjajna prigoda za posjet Svetvinčentu: Ovog vikenda biraju najbolji istarski sir i naj kozu

 Press
Pored toga, održat će se i Smotra istarske ovce te odlična radionica na temu sljubljivanja sira i vina

Ovog vikenda svi putevi vode u Svetvinčenat, malo mjesto u srcu Istre koje će ponovo okupiti najbolje istarske sirare, zaljubljenike u sir, ali i gastronomade. Tijekom festivala, posjetitelji će moći uživati u vrhunskom siru u subotu i nedjelju od 11 do 19 sati na Placi.

Na 11. Festivalu sira svoje proizvode će izlagati: Sirana Zlata, Vesna Loborika, Opg Sia, Opg Ferro, Stancija Kumparička, Opg Macan, Opg Peršić, Opg Vojak, O.G. Letec i Sapori Istra. Posebnost festivala je regionalno stručno ocjenjivanje sireva i ostalih mliječnih proizvoda od strane Agronomskog fakulteta, a diplome nagrađenim sirarima biti će dodijeljene na otvorenju Festivala u subotu u 11 sati.

image
Press

A program je bogat. Na Placi ispred Kaštela posjetitelji semogu vratiti u prošlost i oba dana razgledati stare istarske zanate i autohtone suvenire u sklopu Mrkata istrijanskega dela. Bit će izloženi kažuni, istarski instrumenti, suveniri od maslinovog drva te lokalni gastro proizvodi.

image
Press

U subotu u 18 sati na veselje mnogobrojnih posjetitelja bira se NAJ KOZA ISTRE. Ova se tradicionalna manifestacija održava 23. godinu za redom te privlači posjetitelje koji žele vidjeti nešto drugačije i originalno. Izbor naj koze održat će se u više kategorija: najizvornija koza, najsimpatičnija koza te miss Istre.

Jedan od glavnih dijelova programa u nedjelju je i 6. Smotra istarske ovce koja će početi u 14 sati, a najatraktivniji dio smotre zasigurno je natjecanje u ručnom i strojnom šišanju ovaca u 16 sati u Žlinji.

image
Press/andi Bancic/

Od 15 sati na Placi za glazbeni dio programa pobrinuti će se Acoustic lounge Duo Iva&Robi, a istog dana u 19 sati biti će organizirana, u kaštelu Morosini Grimani, vođena degustacija pod nazivom "Sljubljivanje sira i vina" u suradnji sa udrugom Vinistra.

image
Press

Za gastronomski dio pobrinuti će se OPG Pekica sa posebnom i ukusnom gastro ponudom u prostoru gradske lože, Kampanjola sa eko birom iz svoje proizvodnje, Kumparička koji će svoj gastro kutak imati unutar kaštela Morosini Grimani te OPG Franjul i Stancija Buršić sa suhomesnatim proizvodima.

Organizatori 11. Festivala sira su Općina Svetvinčenat i Turistička zajednica Općine Svetvinčenat, a pokrovitelj manifestacije je Istarska županija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:36