DOBAR IZBOR

SJAJNA VRIJEDNOST ZA NOVAC: Veliko vino koje je osvojilo zlato na najstrožem vinskom natjecanju možete kupiti za manje od 60 kuna!

 Getty Images/iStockphoto
IWC je natjecanje na kojem se zlatne medalje dodjeljuju vrlo malom broju uzoraka, pa je jedino zlato ove jeseni za Hrvatsku i 95 bodova vrhunskoj Graševini 2018. Iločkih podruma prava senzacija

Kažu da nije vijest kad pas ugrize čovjeka, nego kad se dogodi obrnuto. Vijest koja je prošli tjedan pristigla iz Londona s natjecanja International Wine Challenge (IWC) ima upravo takav, senzacijski karakter, jer jedina zlatna medalja za Hrvatsku na ovom jesenskom izdanju IWC-a i velikih 95 bodova nije otišlo vinu koje se teško može nabaviti, u rijetkim vinotekama ili ponekom restoranu, nije otišla skupom vinu iz butikne serije, nego vinu umjerene cijene, pristupačne svakome te dostupnom u svakom boljem supermarketu: graševini Iločkih podruma s oznakom vrhunsko vino, iz berbe 2018.

Vina velikih vinarija koja su zbog svojih volumena neminovno prisutna u klasičnoj trgovačkoj mreži, dio lokalne publike sklone snobizmu, a takvi su obično glasniji od drugih, često neopravdano omalovažava. Međutim, na vinskom natjecanju u Londonu, gdje je procjena kvalitete napravljena na slijepo, gdje degustator nema informaciju o količini proizvedenog vina, o nazivu i veličini vinarije kao ni o cijeni, ovo svakom dostupno vino osvojilo je velikih 95 od mogućih 100 bodova. Predsjednice panela koji je ocjenjivao vino, Clem Yates, enologinje i nositeljice titule Master of Wine, jako se dojmila koncentracija i mineralnost te graševine te zreli i razvijeni karakter sličan onom kakav mogu imati najfiniji suhi njemački rizlinzi, a opet da istovremeno ima sasvim svoj, originalan i, kako se izrazila, fascinantan stilski izričaj.

Kako na IWC-u nije dovoljno da zlatnu medalju dodijeli samo jedan panel sudaca, vino je poslano na mišljenje supredsjedatelju cijelog natjecanja dr. Jamieju Goodeu, kojeg je vino jednako impresioniralo i koji je podržao dodjelu zlatne medalje.

Strogost IWC natjecanja nadaleko je čuvena jer se zlatne medalje dodjeljuju vrlo malom broju uzoraka koji po jednom panelu obično varira od 1 do 5 posto, a ukupni broj zlatnih medalja cijelog natjecanja proteže se u rasponu od 3 do 4 posto. Nemaju platinastih medalja, velikih zlata i sličnih marketinških mamaca nego je zlatna medalja najveće moguće postignuće.

Iločki podrumi, Graševina vrhunsko 2018.
54,99 (Konzum)
95/100 - Clem Yates MW i Jamie Goode

Žućkasto zlatne boje, tipične za podunavske graševine zrelijeg tipa. Razvijenog mirisa na zrelo žuto koštunjičavo voće, suhu herbalnost, s plemenitim riesling primjesama kerozina i mineralnom pozadinom. Okusa intenzivnog, zaobljenog, gotovo uljne teksture, vrlo koncentriranog, sa savršeno uravnoteženim kiselinama koje u kombinaciji sa zrelom voćnošću i nekom mekom punoćom daju okusu finalni dojam slasti. Retrookus obilježavaju ugodna slanost, spomenuta zrela slast i blaga doza ugodne gorkastosti. Vrlo je slojevito i jako fino. Spaja se s morskom ribom tipa zubatac i brancin, jer će u takvom društvu pokazati najviše od sebe, ali će vrlo dobro funkcionirati s riječnim ribama poput smuđa, ili pak s pikantnijim jelima kontinentalne ili azijske kuhinje. Mekoća i zrelost te izniman intenzitet ovog vina s lakoćom pokriva i aromatična i pikantna jela iz woka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:53