U posljednje vrijeme nismo se pretjerano bavili kvartovskim pizzerijama, no pažnju nam je ovih dana privukla Pizzeria & Bar Klara. Razlog je jednostavan - njihov marketing je vrlo dobar, stalno se pojavljuju na društvenim mrežama s atraktivnim fotografijama i aktivno vode svoje profile.
Sve pohvale koje smo dosad o njima čuli i pročitali potaknule su nas da provjerimo stoji li iza uspješne promocije i stvarna kvaliteta. Pizzeria & Bar Klara nalazi ste, pogodili ste, u kvartu Klara. Ruku na srce, ovaj kvart nije odviše gastronomski maštovit, ali je sve nastanjeniji i pokazuje potencijal za otvaranje dobrih lokala. Iako ime pizzerije i nije previše maštovito, došli smo s visokih očekivanjima. Lokal smo posjetili preko vikenda za vrijeme ručka.
Dočekalo nas je ljubazno osoblje, a mi smo iskoristili lijepo vrijeme i odabrali stol na terasi. Dok vinska karta nije ostavila pozitivan dojam i na njoj bi trebali poraditi, ponuda piva je nešto bogatija. Pohvala, međutim, ide karti signature koktela od kojih su neki posve originalni. Kako je bio vruć dan, kušali smo osvježavajuću kombinaciju ruma, yuza i limuna i nismo pogriješili s odabirom.
Jelovnik je koncizan i jasan, s 13 pizza te manjim brojem sendviča i salata. Konceptualno su pizze domišljate i naginju gourmet stilu, a cijene se kreću od 10 do 15 eura. No, budući da nismo htjeli platiti deset eura za osnovnu pizzu, margheritu, odlučili smo isprobati nekoliko različitih opcija koje su nam se učinile zanimljivijima.
Pizze su na stol stigle za pohvalnih desetak minuta. Osoblje restorana donijelo je i škare za rezanje, što je odlična praksa jer se pizze canotto stila, s visokim i prozračnim rubovima, tako znatno lakše jedu. Konobar je brzo, efikasno i profesionalno razrezao pizze pred nama. Tijesto je očiti rezultat visoke hidratacije, sigurno iznad 70 posto, no ono što je ovdje zaista pohvalno jest struktura. Naime, dok kod mnogih pizza visoke hidratacije dno ostaje vlažno i gnjecavo, ovdje je tijesto, zahvaljujući nešto dužem pečenju na nižim temperaturama, na dnu bilo gotovo hrskavo. Postići takvu teksturu samo je po sebi velik uspjeh.
Pizze su većinom bile vrlo uspješne. Neke su jako dobre, dok su druge pokazale prostor za napredak. Diavolu (12,90 €) čine San Marzano pelati, mozzarella, ljuti kulen, karamelizirani luk i ‘nduja. Već pohvaljeno tijesto ovdje je odlična podloga, a San Marzano pelati nisu previše začinjeni, što nam se svidjelo. Kulen je korektan, ‘nduja nešto slabijeg karaktera nego što preferiramo, a karamelizirani luk vrlo dobar, premda nismo sigurni je li domaći. Ljute vlasi, koje daju dodatnu hrskavost i igru tekstura, zabavan su dodatak.
Benvenuti (12, 90 e) je također uspješna. Riječ je o uspješnoj bijeloj igri na temu pršuta, sačinjenoj od podloge od ricotte i češnjaka, pršuta, sušenih rajčica, aceta i maslina. Iako imamo manje zamjerke na sam pršut, koji bi trebao biti ukusniji, podloga je vrlo lagana i fina. Fantastične kalamata masline i fine sušene rajčice zaokružuju dojam vrlo dobre pizze.
Druge dvije pizze bile su nešto manje uspješne. Pescatore (14,90 €), s podlogom od pesta crnih maslina, kozicama, rikolom i inćunima, maštovita je i vizualno zanimljiva. Međutim, pesto od crnih maslina nalazi se na gornjoj granici slanoće. Premda su masline same po sebi slane, pesto je mogao biti ublažen jer svojom intenzivnošću preuzima cijelu pizzu, dok ostali sastojci dobro surađuju.
Bresaola (14,90 €) je pak najmanje uspješna, i to najviše zbog umaka od tartufate koji je očekivano industrijskog okusa. Sama bresaola vrlo je dobra, mekana i sočna, kao i ostali sastojci, no umak nažalost kvari cjelokupni dojam. Tartufata je sastojak kojeg bi ozbiljne pizzerije trebale izbjegavati; gotovo uvijek nosi umjetan, nametljiv okus i guši prirodne karakteristike kvalitetnih sastojaka umjesto da ih nadopunjuje. Kada bi bila riječ o pravom, domaćem umaku od tartufa, govorili bismo o sasvim drugoj priči – ali tada bi i cijena naravno bila znatno viša.
Atmosfera u lokalu je vrlo ugodna, a unutrašnji prostor je velik i lijepo uređen. Prilikom plaćanja, iza pizza pulta smo zapazili mladog pizza majstora, Filipa Di Giusto Kolaka, zbog kojeg se veselimo budućnosti pizzerije Klara. Riječ je o mladiću koji je radio u nekoliko vrhunskih zagrebačkih pizzerija i na pizza festivalima. U kratkom razgovoru otkrio nam je da je nedavno počeo raditi ovdje te da s glavnim pizzaiolom planira uvesti novitete i nove pizze.
Iako smo imali nekoliko zamjerki, iz pizzerije Klara izašli smo zadovoljni i smatramo da je svakako vrijedi posjetiti. Tijesto je izvrsno, no na nekim sastojcima, poput industrijskog umaka od tartufa, pršuta i sitnicama, treba poraditi. Upravo zato nas vesele najavljene promjene koje planiraju uvesti, jer potencijal je očit. Pizzeria Klara već je sada sigurno među petnaest najboljih zagrebačkih pizzerija, a njihovo tijesto bez sumnje spada u sam vrh grada.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....