StoryEditor
DOBRI RESTORANI 2020.

(SKRIVENI KVARNERSKI BISER) KONOBA ZIJAVICA: Šarm koji ovo mjesto sa sobom nosi, ali i novi meni, vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima!

Jedan od skrivenih kvarnerskih bisera svakako je konoba Zijavica, smještena tik uz prelijepu plažu Mošćeničke Drage, a svoja vrata otvorili su 15. svibnja, nakon globalne pandemije. Spomenuta konoba u vlasništvu je chefa Stivena Vunića, koji živi gastronomiju oduvijek, ako njega pitate
 Matija Djanješić / HANZA MEDIA

Svoja prva autorska jela osmislio je već kao četrnaestogodišnji dječak, kad je već pomalo i zašao u ugostiteljske vode kao konobar. No, vratimo se Stivenovoj gastronomskoj priči. Sam meni podijeljen je u nekoliko dijelova, a baziran je na sezonskom ulovu i ponudi povrća.

Moscenicka Draga, 130719.
Reportaza o skampima i konobi Zijavica.
Na fotografiji: hladna predjela.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / HANZA MEDIA
 

Jedna od najvažnijih stvari koju vrijedi spomenuti kad je riječ o Zijavici, jest to da imaju svakodnevnu ponudu glasovitih kvarnerskih škampi, naravno, kad sezona i vremenske prilike to dozvole, s obzirom na to da je Stivenov otac najstariji škampar na Kvarneru. Meni je podijeljen na nekoliko dijelova. Može se izabrati između degustacijskog, od četiri i šest sljedova po cijeni od 190 i 290 kuna, s time da je u ovom većem uključeno i jedno piće te dvije čaše vina.

Moscenicka Draga, 190719.
Reportaza o skampima i konobi Zijavica.
Na fotografiji: sipa na gulas.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / HANZA MEDIA
 

Cjelinama su dani nazivi na čakavskom dijalektu pa “neš za početak”, zanimljiva predjela koja su u potpunosti Stivenove recepture, svakako izaberite. Provjereno dobro je miješano riblje predjelo za dvije osobe, gdje možete birati između šest i osam vrsta njih, i to po cijeni od 180 i 240 kuna. Apsolutni favorit gostiju svakako je kuglica bakalara na salsi od pomidora i slanih inćuna, ali vrlo zanimljiv je i tartar od jadranske tune s kremom od hrena i soje, te slani inćuni s tostiranom grobničkom palentom kumpiricom.

Moscenicka Draga, 130719.
Reportaza o skampima i konobi Zijavica.
Na fotografiji: kuhinja.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / HANZA MEDIA
 

Za one koji možda ne znaju, palenta kumpirica autohtono je sirotinjsko jelo predjela Grobinšćine, koja se nalazi nedaleko Rijeke, a radi se o zapečenoj kombinaciji krumpira i palente (žganaca), čija se homogenost i kompaktnost dobiva dugotrajnim miješanjem. Ako ste, pak, od nečeg “na žlicu”, nude riblju gregadu.

Moscenicka Draga, 130719.
Reportaza o skampima i konobi Zijavica.
Na fotografiji: interijer konobe Zijavica.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / HANZA MEDIA

Rade domaću paštu, a “za neš konkretno pojist” svakako kušajte brodet “ča more da” na način kuće, zatim inćune na padelu, ili ražu na umido sa zelenjavom na padelu. Cijena glavnog jela kreće se od 60 do 120 kuna, i iako se radi o bazično ribljem restoranu, nude i tri vrste mesnih jela. Za deserte je zadužena Stivenova supruga, i oni također ovise o dostupnosti sezonskih namirnica. Vinska karta je nevelika, ali cijeli šarm koji Zijavica sa sobom nosi zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 01:10