SEDAM PROVJERENIH RECEPATA

SKROMNA BILJKA VELIČANSTVENOG OKUSA: Recepti konobe Buščina u kojima vlasnica i chefica Fabiana Mijanović koristi ove listiće slankastog okusa!

 Mario Kučera / Hanza Media
Recepti istarske konobe Buščina čija vlasnica i chefica kuhinje Fabiana Mijanović koristi zelene listiće slankastog okusa za svoje specijalitete

Ova samonikla biljka slankastog je okusa, a koristi se svježa, najčešće na lešo u kombinaciji s krumpirom, u rižotima, s tjesteninom... te ukiseljena. Kao takva obavezna je uz morske meze, podići će i svaku salatu, a dobro došao je i u sendvičima i brusketama.

Kruščići s motarom

Buscina 20072016
Jela od motara Fabijana Mijanovic vlasnica i kuharica u konobi Buscina
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Zamijesite klasično tijesto za kruh od brašna, soli, kvasca, vode, a možete dodati i malo mlijeka pa čak i žlicu meda. Motar kratko blanširajte i dobro ga ocijedite pa ga dodajte u smjesu. Zamijesite tijesto rukama i ostavite ga da se diže pa ga ponovno premijesite i oblikujte kruščiće koje pospite krupnom soli te ispecite na 200 stupnjeva dok lijepo ne porumene.

File orade s kremom od blitve i blanširanim motarom

Buscina 20072016
Jela od motara Fabijana Mijanovic vlasnica i kuharica u konobi Buscina
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Oradu ispeći na žaru pa meso odvojiti od kosti ili ju još sirovu isfiletirati pa ispeći filete. Blitvu skuhati, ocijediti, dodati soli i maslinova ulja pa sve izraditi pomoću blendera u kremu. Oradu servirati na kremi od blitve uz kuhani motar začinjen solju s teranom i maslinovim uljem.

Pečene marelice i motar s grilanom skutom

Buscina 20072016
Jela od motara Fabijana Mijanovic vlasnica i kuharica u konobi Buscina
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Marelice prepoloviti i odstraniti im koštice pa ih poslagati u posudu za pečenje. Po njima i uz njih rasporediti očišćen i opran motar te sve posuti šećerom. Ispeći ih u pećnici dok se malo ne zapeku i šećer se ne otopi i karamelizira pa ih poslužiti s grilanom ovčjom skutom. Na kraju pokapati s malo limunova soka i posuti tostiranim listićima badema.

Hladno predjelo s motarom

Buscina 20072016
Jela od motara Fabijana Mijanovic vlasnica i kuharica u konobi Buscina
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Na komad svježe skute, ovčje ili kravlje staviti sirove očišćene repove škampa. Posoliti, popapriti, pokapati maslinovim uljem te dodati kuhani ili ukiseljeni motar.

Rižoto s motarom, kozicama i šljivama

Buscina 20072016
Jela od motara Fabijana Mijanovic vlasnica i kuharica u konobi Buscina
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Na mješavini maslinova ulja i maslaca popržiti svježe šljive, pa dodati rižu i kratko je zapržiti. Podliti ribljim temeljcem pa dodati blanširani motar, podlijevati svako malo jer riža pije dosta tekućine. Dodati pred kraj kozice i začine po želji te još malo maslaca. Rižoto možete poslužiti s naribanim parmezanom.

Ukiseljeni motar

Buscina 20072016
Jela od motara Fabijana Mijanovic vlasnica i kuharica u konobi Buscina
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Za kiseljen motar potrebna je samo voda i dobra domaća kvasina ili vinski ocat. Motar se može kiseliti u čistoj kvasini i tada će biti nešto žešćeg okusa. No, idealna omjer za kombinaciju octa i vode je 1:3. Prokuhanom tekućinom zaliti motar koji stavite u sterilizirane staklenke i čuvajte ih kad se ohlade u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:57