Recenzija restorana

Slasna preporuka: U restoranu Josić se priprema najbolji fišpaprikaš!

 Danijel Soldo / Hanza Media
U Zmajevcu, u sjeveroistočnom kutu Baranje, gotovo je svaka kuća veći ili manji vinski podrum odnosno surduk. Od svih mogućih tipova ugostiteljstva koje sam probavao, a nakupio se sasvim impresivan broj, ovdje u jednom od takvih podruma jeo sam najbolje.
U Zmajevcu, u sjeveroistočnom kutu Baranje, gotovo je svaka kuća veći ili manji vinski podrum odnosno surduk. Od svih mogućih tipova ugostiteljstva koje sam probavao, a nakupio se sasvim impresivan broj, ovdje u jednom od takvih podruma jeo sam najbolje.

Restoran/Vinarija Josić
Adresa: Planina 134, 31307 Zmajevac
Tel.: 031/734410
Mob.: 099/7365945, 099/2355131
Vlasnik: obitelj Josić
Otvoreno: rade od 13 h, ponedjeljkom zatvoreno

Restoran je i inače najčešće spominjan po kvaliteti i u mojem društvu, a k tome je proglašen i najboljim u aktualnom godišnjem izboru najboljih restorana ovih novina. Ovdje sam jeo dvaput. Jednom sam, a drugi put u povelikom društvu u kojem je bio i jedan ekspert upravo za slavonsku kuhinju, a posebice fiševe.

Zmajevac, 090513.
Vinarija i restoran Josic.
Na fotografiji: restoran.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / Hanza Media

Uvijek svježa riba

Prvi put kod Josića jeo sam za predjelo mariniranu ribu koju serviraju na narezanoj zelenoj salati, s tanko rezanim lukom. Riječ je o podimljenoj, pa na niskoj temperaturi dugo u roru pečenoj manjoj riječnoj ribi koja se potom sprema u ulju začinjena s malo mljevene slatke crvene paprike. Ovo začuđujuće dobro, jednostavno jelo malo podsjeća na sardine. Potom sam jeo dvije “potkove” iliti na šnite rezani som i smuđ pečeni na žaru.

Zmajevac, 270911.
Restoran i vinarija Josic u Zmajevcu. 
Na fotografiji: saran na rasljama.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / Hanza Media

Jako, jako fino. Za kraj sam jeo izvanredan perkelt od patke. Jako ukusnu kombinaciju pačjeg mesa kuhanu na jušno s crvenom paprikom služe kako je i uobičajeno, s tjesteninom. To su domaći trganci sa svježim sirom i preprženom slaninom po vrhu. Sve je bilo za dobru stepenicu ukusnije i u tehnici pripreme profesionalnije nego što je to bilo drugdje.

Otvoreni dio kuhinje

Iako sam se bojao da će dominirati izletnički ugođaj, riječ o vrlo profesionalnom restoranu visokog standarda. Josići su preuredivši za restoran dio starog podruma idealno spojili rustikalno sa suvremenim. Najviše me oduševio otvoreni dio kuhinje gdje se na vatri pripremaju fiševi, peke i peče riba na gradeli.

Drugi, nedavni posjet još me više oduševio. Uz ponavljanje marinirane ribe od prvog puta jeli smo fiš od soma, smuđa i štuke. Sigurno najbolji fiš koji sam jeo u restoranima. Sasvim me je razgalio šaran na rašljama. Ova inače sasvim “obična” riba, raspolućena, premazana uljem i paprikom i dugo pečena uz žar ovdje dobiva astralne dimenzije. Josići su bez pretjerivanja uspjeli stvoriti jednu od najboljih hrvatskih gastronomskih priča uopće.

Odabir vina

Isključivo vina Podruma Josić. Vina kuće- graševina i baranjski šiler po 50.00 kuna za litru; ostale butelja rastaču na čaše (60 do 220 kuna)

Cijene

Mariniranu dimljenu ribu naplaćuju 39.00 kuna; perkelt od patke s tjesteninom 65; soma 66, a smuđa 79 kuna (oba rezana na “potkove” i pečena na žaru); fiš paprikaš 60 kuna; šaran na rašljama 120 kuna po kili; salata od pečene paprike 25 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. prosinac 2025 16:37