Slastice po veganskim pravilima

‘The Vegan Baker’ autorice Dunje Gulin sadrži recepte za neke nove, ali i tradicijske kolače

The Vegan Baker treća je kuharica Dunje Gulin, mlade strastvene kuharice i zaljubljenice u zdravu hranu, koja je svoju premijeru imala ovoga četvrtka u zagrebačkoj knjižari Algoritam. Iako je knjiga namijenjena stranom tržištu i izdana je na engleskom jeziku, dostupna je i našim kuharima i kuharicama i ljubiteljima nešto drugačijih slastica. “The Vegan Baker” knjiga je u koju je Dunja uvrstila 60-ak slatkih recepata koje godinama zapisuje, a svi su napravljeni po veganskim pravilima.

Biskvit bez jaja

– Dugo radim s hranom, kuham i hranim se onako kako mislim da je najbolje za mene i moj organizam i našla sam se najviše u veganskoj prehrani. No, ipak nisam veganka jer jedem ribu, a vrlo rijetko pojedem i nešto u čemu ima jaja i mliječnih proizvoda, ali nastojim jesti kvalitetno. S obzirom na to da oduvijek volim slatko, ali ne i preslatke kolače, najbolje mi odgovaraju veganski iz razloga što se rade sa zdravim namirnicama, bez bijelog šećera i brašna te jaja, a i lakši su i manje slađi od klasičnih kolača. Jaja nisu nužna za rahli biskvit niti će on zbog njih imati ljepšu boju. Ne želim svojom kuharicom propagirati neki ekstremizam u prehrani niti mi je cilj ljudima popovati što je zdravo i što bi trebali jesti. Želim im samo predstaviti što radim i kako sam profitirala što se tiče zdravlja, a bez ikakvog odricanja – kaže Dunja te naglašava da iako su ovi kolači, torte i keksi zdravi, da se ni njima ne bi trebalo prejedati.

Tradicionalno i zdravo

Dunjina kuharica sadrži i recepte za tradicionalne hrvatske slastice, neke od onih koje su nam spremale naše mame i bake, a ona je sve te lokalne specijalitete samo prebacila u zdraviju varijantu. – Ništa nisam izmišljala, samo sam neke stare tradicijske kolače i one koje je spremala moja nona pretvorila u veganske – priča nam Dunja. Ima tu čak i recept za veganske knedle sa šljivama i baklavu. No, osim slatkog, Dunja je jedan dio knjige posvetila i slanim stvarima, pa su tu recepti za kruh, pogače, focaccie, soparnik… Dunja naglašava da su recepti dosta dugački, no to objašnjava time da je sve htjela objasniti do u detalj te pojednostaviti i pomoći svima koji se prvi put susreću s takvim načinom pripreme kolača. Dunjine kolačiće i kekse probali smo na samoj promociji i uvjerili se koliko su ukusni. Mi smo kupljeni, knjiga je kupljena, samo se treba držati Dunjinih uputa i slast je zajamčena.

Proljetni muffini (recept iz knjige)

•1 1/2 šalica brašna T-850

•1/3 šalice integralnog brašna

•1 šalica sitno mljevenih prženih lješnjaka

•3 žlice prženih pšeničnih klica (nije nužno)

•1 žličica sode bikarbone

•1 žličica praška za pecivo bez aluminija

•1/4 žličice soli

•1 1/4 šalice sojinog mlijeka

•3/4 šalice rižinog slada/agava sirupa

•1 mala jabuka, oguljena i očišćena

•1/2 šalice suncokretovog ulja

•Sok 1/2 limuna

•2/3 šalice malina

•2/3 šalice kupina

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Prosijte brašno sa sodom i praškom za pecivo pa dodajte ostale suhe sastojke i promiješajte. Mlijeko, slad, ulje i limunov sok izmiksajte s jabukom. U zdjeli povežite suhe i tekuće sastojke lagano miješajući dok se svi sastojci dobro ne povežu. U kalupe za muffine jednoliko rasporedite smjesu. Utisnite po dvije maline i dvije kupine u svaki muffin te pecite oko 25 minuta. Pustite muffine u kalupu da se do pola ohlade pa ih nježno izvadite i pustite da se ohlade do kraja na rešetki za hlađenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:58