NEŠTO SLATKO

SLATKI RECEPT DANA: Ako uvijek radite orahnjaču od dizanog tijesta, vrijeme je da isprobate ovaj odličan recept!

 CROPIX
Najtraženije slatke savijače po isprobanom receptu Mirene Škarić...
Najtraženije slatke savijače po isprobanom receptu Mirene Škarić...

Za tijesto:

400 g glatkog brašna
80 g šećera
2 žumanjka
250 g maslaca
4 žlice kiselog vrhnja
1 vrećica praška za pecivo
prstohvat soli

Za nadjev:

300 g mljevenih oraha
190 g šećera
2 bjelanjka
100 ml mlijeka
1 žlica ruma
pola čajne žlice cimeta

Samobor, 271119
Petra Jelinic, Priska Thuring i Mirena Skaric predstavljaju po tri recepta bozicnih kolaca. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
CROPIX

Priprema:

U stolnom mikseru izraditi brašno, šećer, maslac, prašak za pecivo i sol do mrvica. Dodati kiselo vrhnje i žumanjke i miksati dok se ne sjedini. Bolje miksati kraće pa povezati na kraju rukama. Zamotati u prozirnu foliju i staviti na hladno dok se priprema nadjev. Orahe, šećer, cimet i mlijeko kuhati dok se smjesa ne zgusne, paziti da ne zagori. Kad se malo ohladi, dodati žlicu ruma. Bjelanjke izlupati u snijeg i pomiješati s ohlađenom smjesom. Tijesto podijeliti na četiri dijela i razvaljati na dužinu lima 30x20 cm i debljine od oko 4 mm. Premazati nadjevom. Zarolati u štruce. U lim složiti sve četiri štruce, malo ih premazati između maslacem i peći oko 25 minuta na 180°C. Pustiti da se dobro ohlade. Normalno je da štruce malo popucaju na površini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 21:40