Potvrda kvalitete

Slavlje na Mađerkinom bregu: Najljepše priznanje za proslavu 110 godina vinarije Štampar

 Press
Međimurska vinarija još jednom je potvrdila kako njihov pjenušac Urban White spada na sam vrh pjenušave produkcije Hrvatske

U istom su se danu za vinariju Štampar iz Međimurja odvila dva važna događaja. U vinogradu na Mađerkinom bregu proslavljena je 110. godišnjica vinarije, a iz Londona s prestižnog natjecanja Decanter World Wine Awards (DWWA) je stigla vijest o osvojenoj zlatnoj medalji za pjenušac Urban White 2020. Međimurski vinogradar i vinar David Štampar tako je puhanjem u svjećice na slavljeničkoj torti, zajedno sa svojom obitelji, svečano otvorio proslavu velike obljetnice postojanja obiteljske vinarije i vijest o velikom postignuću na najvećem vinskom natjecanju na svijetu koje se održalo ranije ove godine u Londonu.

image

David Štampar

Press

Veliki je to uspjeh za vinariju Štampar čiji je pjenušac Urban White iz berbe 2020. bio jedini pjenušac iz Hrvatske sa zlatnim odličjem, a veliki je to uspjeh i za pjenušava vina iz Hrvatske, jer se do sada nitko drugi nije uspio okititi takvim priznanjem. Samo je još jedno zlato u povijesti ovog natjecanja otišlo u Hrvatsku za pjenušac, ali opet u vinariju Štampar za isto vino - Urban White, i to prije četiri godine na izdanju DWWA 2020. Vinarija Štampar je ponavljanjem velikog uspjeha, u konkurenciji od čak 18.250 vina, dobila nedvojbenu potvrdu da njihov pjenušac spada na sam vrh pjenušave produkcije Hrvatske. Ovogodišnji slavodobitnik Urban White 2020 proizveden je od sorte pušipel, jednako kao i njegov prethodnik i to je drugo važno postignuće vinarije Štampar. Naime, pušipel koji su nekada u Međimurju nazivali još i šipon ili moslavac, je tradicionalna sorta tog kraja, a obitelj Štampar se ponajviše posvetila njegovanju i unapređenju kvalitete upravo tradicionalnih vina. Drugom zlatnom medaljom za pjenušac od pušipela jasno je ukazala da je ta sorta savršena za taj tip vina.

image

Štampar Urban White

Press

Ranijih godina je obitelj Štampar na istom natjecanju osvojila još i zlatnu medalju za sauvignon bijeli i tako je i drugoj najvažnijoj sorti Međimurja također pribavila potvrdu o izvrsnom potencijalu i nesvakidašnjoj kvaliteti. Na svečanosti na Mađerkinom bregu su se okupili brojni uzvanici, kupci, vinski novinari, predstavnici drugih medija i prijatelji obitelji.

Svečanost je održana na najvažnijem vinogradarskom položaju Međimurja, gdje se nalazi i vidikovac te mali park s ugostiteljskim sadržajem i ponudom vina obitelji Štampar.

image

David i Danica Štampar

Press

Podsjetimo, začetak 110 godina dugog puta krenuo je u mjestu Sv. Urban na broju 2, 27. lipnja 1913. godine, a osnivači su bili Ištvan Grabar i Andraš Novak. Desetak godina kasnije u posjed vinarije i vinograda Novakovih došla je prva generacija obitelji Štampar. Počeli su sa svega tri tisuće trsova, vino su proizvodili u malom podrumu i na staroj preši, i desetljećima je vinarstvo bilo samo dodatni prihod obitelji. Pravi uzlet vinarije je počeo kada je Bojan Štampar, krajem prošlog i početkom ovog stoljeća, počeo širiti vinograde i posvećivati se vinarstvu kao glavnom izvoru prihoda. Pod budnim okom bake Ane, koja je na proslavi zajedno s unukom Davidom, zarezala slavljeničku tortu, i zajedno sa suprugom Danicom nastavljaju sadnju i ulaganja u podrum. Imaju tri sina, Benjamina, Franju i Davida.

image

David Štampar s bakom Anom

Press

Godine 2014., kao zadnju akviziciju kupuju terasaste vinograde na Mađerkinom bregu i ujedno u otprilike u isto vrijeme rukovođenje vinarijom preuzima jedan od tri sina, David Štampar. U eri Davida Štampara koja je tek otpočela postignuti su najveći tržišni uspjesi poput spomenutih na Decanter World Wine Awards, ali i na drugim natjecanjima. Međutim, važnije od toga su uspjesi na domaćem i stranom tržištu. Danas obitelj Štampar sva svoja vina plasira na tržište u buteljama i potražnja nadmašuje proizvodnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:51