POČELO JE

SLAVNI SLADOLEDI SLASTIČARNICE ORIJENT: Dolaskom toplih dana osvježenje se traži u ohlađenim slasticama!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Kao što to uvijek biva, dolaskom toplih dana osvježenje se traži i u ohlađenim slasticama, odnosno slastičarnicama, a mnogi portali i časopisi organiziraju i kušanje te ocjenjivanje sladoleda pa koji je najbolji, koji je onaj pravi.

Ima li uopće slastičarnica koje rade one sladolede čijih se okusa sjeća manjina koja je u svoje mlade dane žicala roditelje novac jer se odlazak na sladoled u većini slučajeva smatrao i izlaskom? Na sreću ima, ali možeš ih prebrojati na prste jedne ruke, barem u Zagrebu.

Zagreb, 240518. 
Sestre Seherezada Sucevic i Ildeza Tahiri Martelanc vlasnice su legendarne slasticarne Orijent u Maksimirskoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Jedna od takvih slastičarnica je Orijent na zagrebačkoj Maksimirskoj cesti 34, koja na istoj adresi nudi sladolede i slastice još od 1936. godine kada ju je osnovao Zulfi Tahiri. Starije su generacije vodile Orijent do 1987. kad su obiteljski posao preuzele kćeri gospodina Tahirija, Ildeza i Šeherezada Tahiri, udana za Ivana Sučevića koji također sudjeluje u vođenju slastičarnice.
- Po struci smo ekonomistica i pravnica, ali ljubav prema slastičarstvu, kreativne mogućnosti koje pruža te želja da tvrdoglavo nastavimo obiteljsku tradiciju prevagnule su i eto nas još uvijek u Maksimirskoj - rekle su nam sestre jednog toplog zagrebačkog jutra kad smo najavili snimanje, kako smo se dogovorili, "nečega ljetnog".

Ostatak teksta pročitajte u tiskanom izdanju koje izlazi u nedjelju 3.6. uz Jutarnji list!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:39