StoryEditor
OMOGUĆUJE DOBRO

SLAVONSKI SENDVIČI TRI MUŠKETIRA: Palfi, Barbieri i Vella u borbi s pršutom i pancetom!

Što bi to trebao biti slavonski sendvič? S tim se intrigantnim pitanjem susreo naš ekspertni tim koji je dizajnirao Prvi hrvatski sendviči. Tri velika kuhara - Andrej Barbieri, Jeffrey Vella i Marko Palfi - koji su prihvatili izazov okupili su se u wine and bites Sherry’s, na par koraka od tržnice na Britanskom trgu u kojem se ne osjeća gužva, pa čak ni tutanj tramvaja.
 Mario Kučera

Slavonski je sendvič svakako himna suhomesnatim divotama, tu nije bilo dvojbe. Umjesto slavonske šunke premijera slavonskog pršuta pojačanog čvarcima, a uz to majstor i su odlično iskoristili slaninu preobraćenu u pancetu. Davno postavljeni obrasci, pokazalo se, nisu nedodirljivi i nepromjenjivi.

Zagreb 17052017
Sendvici kampanja za DOBRO
Kuhaju Andrej Barbieri Marko Palfi i Jeffrey Vella
Foto Mario Kucera
 

Novi slavonski brend suhomesnatih proizvoda “Dobro”, pokrovitelj ovog projekta, najbolji je dokaz. U Čepinu uz najsuvremeniju tehnologiju proizvode slavonski pršut, slaninu, slavonsku salamu...

Zagreb 17052017
Sendvici kampanja za DOBRO
Kuhaju Andrej Barbieri Marko Palfi i Jeffrey Vella
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
 

Njihovi se proizvodi njeguju na slavonskoj ravnici, i to sljedivo od same prirodne stočne hrane, preko pasmina svinja, sve do gotovih proizvoda bez aditiva. Korijeni slavonske kuhinje nisu isključivost i čistunstvo, nego prepoznavanje potencijala koje su migracijske seobe nosile sa sobom. Taj kozmopolitski duh koji je krasio Slavoniju na neobičan su i vrlo slastan način uskrsli Andrej, Jeffrey i Marko.

Zagreb 17052017
Sendvici kampanja za DOBRO
Kuhaju Andrej Barbieri Marko Palfi i Jeffrey Vella
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
 

Slavonski #dobrosendvič s pršutom

Zagreb 17052017
Sendvici kampanja za DOBRO
Kuhaju Andrej Barbieri Marko Palfi i Jeffrey Vella
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
 

125 g polovica baguettea
20 g domaći ajvar
30 g čvaraka
100 g “Dobro” pršut

 

 

Namaz:

50 g grčki jogurt
25 g kuhana cikla
10 g ribani hren

 

Na jednu polovicu kruha stavite namaz i čvarke, na to pršut, a drugu polovicu kruha namažite ajvarom i preklopite.

Vinska pratnja

Piše: Saša Špiranec

Bogata slavonska kuhinja traži bogatija vina. Ovom sendviču ajvar i hren daju pikantnost, čvarci i pršut slanost, a cikla i jogurt svježinu i kremoznost. Idealan partner će mu biti meka frankovka poput one iz Belja ili Feravina ili blend poput Iločkog Kapistrana gdje uz frankovku nalazimo i nešto cabernet sauvignona. Ta su vina dovoljno živa i sočna da daju balans masnoći i pršutu, a s druge strane dovoljno mekana i sa zaista vrlo blagim taninima, zbog čega će pikantnost ostati umjerena. Kao vrlo funkcionalna alternativa jako će dobro poslužiti rose od bordoških sorti poput merlota i cabernet sauvignona. Ako inzistirate na bijelom vinu, u obzir dolaze samo zrelije graševine kasnih berbi i iločki traminac.

 

Slavonski #dobrosendvič sa slaninom

Zagreb 17052017
Sendvici kampanja za DOBRO
Kuhaju Andrej Barbieri Marko Palfi i Jeffrey Vella
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
 

100 g kukuruzni kruh, dvije šnite
50 g mladi kravlji sir
100 g rolana panceta “Dobro”

 

 

Salata:

30 g rezana cherry rajčica
15 g mladi luk
15 g rikola

 

Na jednu šnitu kruha stavite pancetu i sir, preko salatu i preklopite.

I konična slavonska vinska sorta graševina u ovom je sendviču dobila idealnog partnera. Graševina je u bregovitoj Hrvatskoj ili u Sloveniji gdje je zovu laški rizling lagano, njež- no i ugodno kiselkasto vino. U Slavoniji i Podunavlju je sasvim drugačija. Svježinu posjeduje i dalje, jer to joj je najizraženija sortna odlika, međutim i u tijelu i aromatski je puno bogatija i harmoničnija. Svježina fine slavonske graševine uravnotežuje masnoću i slast slanine, a arome svježih jabuka i agruma nadogradit će se na one svje- žeg sira, cherry rajčice, lišća mladog luka i rikole. Kao alternative graševini mogu poslužiti rizvanac, pinot sivi i pinot bijeli. Rose od frankovke će zbog svoje voćnosti i svježine također vrlo dobro funkcionirati i imati isti efekt kao i bijelo vino.

Žito grupa, vodeća poljoprivredna i prehrambena industrija u Slavoniji, lansirala je novi brend trajnih mesnih proizvoda DOBRO. Žele potaknuti novi početak u Slavoniji, nova radna mjesta i poslovne prilike, vjerujući u viziju dobre Hrvatske. “Na vlastitim poljima sami uzgajamo zrno kojim hranimo generacije domaće slavonske svinje. Prema svjetskoj recepturi, najsuvremenijom tehnologijom stvaramo DOBRO. Želimo svojim primjerom potaknuti ljude da čak i kad je to teži put, uvijek biraju dobro.Vjerujemo u Slavoniju i Hrvatsku sastavljenu od dobrog

Što je još dobro u Hrvatskoj? Uključite se i vi u prvu veliku javnu raspravu o dobrome!

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Žito grupe Osijek, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2020 08:46