PIŠE SAŠA ŠPIRANEC

Slijepo kušanje pokazalo da su naša vina po kvaliteti ravnopravna onima iz slavnih vinskih regija

 Rene Karaman
Na slijepom kušanju vina naše regije pokazale su se ravnopravne u kvaliteti onima iz slavnih vinorodnih područja

Slavne vinske regije nisu postale takve bez razloga. Proslavila ih je viša prosječna kvaliteta vina u odnosu na vina iz nekih drugih regija. Glavnina tog pozicioniranja, te podjele na slavne i dobre i anonimne i prosječne, koja uglavnom vrijedi i danas, odvijala se ponajviše u prvoj polovici prošlog stoljeća, a tek manji dio u drugoj. Primjerice, Bordeaux je svoj status zaradio dvadesetih u doba kad su vinari počeli po prvi puta puniti svoja vina u boce, a ne ih prodavati u rinfuzi, a Toskana je svoj stekla tek u osamdesetima, kada se Chianti konačno uspio otarasiti nasljeđa grubog kiseliša (jer sjetite se Superhika iz Alan Forda, on je prije puhanja u žrtve prvo potegnuo iz pletene boce Chiantija). Sa slavom i statusom stigla je veća potražnja i cijene su posljedično rasle. Ponekad u takve visine da se čovjek opravdano priupita, zar je to vino zaista toliko bolje od nekog drugog da može koštati nekoliko puta više. Odgovor je naravno – nije.

image
Mythja

Najpoznatijim brendovima plaćate jamstvo kvalitete za koju oni svojim imenom garantiraju. U međuvremenu se svijet vina strahovito razvio. Znanje i tehnologija nisu više nedostupna kategorija i danas kad su svakom poduzetniku na raspolaganju enolozi i agronomi konzultanti, kad je literatura udaljena dva klika, a iskustva možete razmjenjivati s globalnom zajednicom, malo tko ima opravdanje za loše vino. Samo oni iznimno lijeni ili iznimno nesretni. Stoga je kvaliteta vina u svim vinorodnim regijama svijeta jako narasla. Međutim, razlike u cijenama, to jest koliko je kupac spreman platiti istu ili sličnu kvalitetu, ostaju iste. Slavni i dalje prodaju skupo, anonimni jeftino. Dio Europe u kojem se nalazi i Hrvatska je upravo takav, globalno anoniman kad je vino u pitanju. Međutim, svjesni smo da imamo ravnopravnu kvalitetu, tisućljetnu tradiciju i neka vrlo autentična vina od vlastitih sorata koja mogu konkurirati baš svima. Potaknut takvim razmišljanjima, Igor Luković, vodeći srpski vinski kritičar, održao je na zadnjem Vinart Grand Tastingu u Zagrebu, radionicu naziva David vs Golijat u kojem je usporedio neka od ponajboljih vina ove regije s onima iz najslavnijih. Naravno, degustacija je bila na slijepo, a rezultati su za prisutne bili ugodno iznenađujući. To je nadmetanje bilo sasvim ravnopravno.

image
Igor Luković, vinski publicist iz Beograda na radionici Vinarta
Rene Karaman


Parovi i rezultati nadmetanja su bili sljedeći:

Sauvignonsko nadmetanje: Loire vs Bregovita Hrvatska i Štajerska

Sauvignon blanc (bijeli) je najvažnija sorta gornjeg toka Loire, jer iako je jako važan i u matičnom Bordeauxu, gdje je najčešće dio blenda sa sémillonom i ponekad muscadelleom, loirske apelacije Sancerre i Pouilly-Fume su te koje su ga proslavile globalno. Kasnije su novosvjetovne regije poput novozelandskog Marlborougha i južnoafričkog Stellenboscha dodatno popularizirale sortu, međutim statusno su loirske apelacije i dalje vodeće. U našoj regiji postoji nekoliko lokalnih sorti koje stilski imaju ista svojstva, svježinu, aromatičnost, mineralnost i specifičnu zelenu herbalnu notu, primjerice grčki assyrtiko, ali se s jednakim uspjehom uzgaja i sauvignon blanc. Za najbolja izdanja te sorte pođite u Bregovitu Hrvatsku i slovensku i austrijsku Štajersku. U goriškim brdima u Sloveniji se također može naći izvrsnih sauvignona, ali oni su stilski sličniji punijim i zrelijim vinima, često u drvu odležanom bordoškom bijelom blendu čijeg je sauvignon neizostavni dio.

Sauvignonsko nadmetanje: Loire vs Bregovita Hrvatska i Štajerska

- Puklavec Sauvignon blanc 7 Numbers 2019. 1

- Sancerre Domaine des Brosses 2019. 0



Taninska bitka: nebbiolo vs xinomavro

Među sortama koja obiluju taninima najpoznatiji je nebbiolo iz talijanskog Pijemonta i njegovih apelacija Barolo i Barbaresco. Slavni barolo je vino koje stilski trenutno nije u trendu, jer traži duže dozrijevanje i ne nudi jednostavne voćne note. Radi se o jednom od najkompleksnijih vina na svijetu, nježnije, gotovo pinotovske boje, ali za razliku od pinota, s izraženim taninskim stezanjem. U regiji koja obuhvaća Balkan i srednju Europu ne nedostaje sorti s takvim svojstvima, a najpoznatija je vjerojatno grčki xinomavro. Xinomavro je rustikalniji od nebbiola, sa sličnim taninskim stiskom i nešto zrelijim voćem. Može dati božanstvena vina s vrlo dugačkim vijekom trajanja, ali nebbiolo ipak ima finesu više.

Taninska bitka: nebbiolo vs xinomavro

- Xinomavro Reserva Alpha Estate 2015. 0

- Barbaresco Poderi Colla Roncaglie 2015. 1



Zahtjevni cabernet: bordeaux blend vs lokalni cabernet

Cabernet sauvignon je sorta koja može dati neka od ponajboljih vina svijeta, ali u velikoj većini slučajeva vinarima širom globusa to, bez obzira na ambicije i uložena sredstva, ne uspijeva. Osobito ako u bocu ne dolazi u blendu, već sam. Zbog ekstremne popularnosti uzgaja se doslovno svugdje, međutim, za razliku od rođaka merlota koji se izvrsno prilagođava različitim tlima i klimama, cabernet je izrazito izbirljiv i na svega nekoliko lokacija na svijetu daje kvalitetu ravnu onoj s najboljih položaja matičnog Bordeauxa. U regiji je možda najbolje uvjete pronašao u srpskom Negotinskom vinogorju, na tromeđi Srbije, Rumunjske i Bugarske. Tamo ostvaruje takve rezultate da na slijepim kušanjima poput ovog redovno pobjeđuje ponekad i nekoliko puta skuplje primjerke iz najslavnijih regija.

Zahtjevni cabernet: bordeaux blend vs lokalni cabernet

- Matalj Kremen Kamen 2017. 1

- Chateau Gloria, Saint Julien, 2017. 0



Zreli i mekani crnjaci: Plavac mali vs Amarone

Radi se o dva vina koja su u čaši vrlo slična, ali njihov put do takvog rezultata je sasvim različit. Plavac notu prezrele višnje, suhe smokve i trešnje dobiva sasvim prirodno i spontano, punim dozrijevanjem na lozi na nekim od najboljih vinogradarskih položaja u Dalmaciji poput Dingača ili Hvarskih plaža. Amarone nije monosortno vino kao plavac, već blend više sorti, corvine, rondinelle i molinare, koje se uzgajaju u regiji Veneto i od kojih se dio nakon berbe prosušuje, sve kako bi se postigla koncentracija, alkohol, dojam zrelosti i gore navedene arome. Amarone je izuzetno popularno vino, međutim, plavcima je blaga prosušenost urođena, ne trebaju se zamarati s nadogradnjom vina u podrumu, pa su stoga u tom razredu zrelih i mekanih crnjaka vodeći igrač.

Zreli i mekani crnjaci: Plavac mali vs Amarone

- Dingač Elegance Skaramuča 2013. 1

- Amarone Costa Arente 2013. 0



Snažni crnjaci punog tijela: Australski shiraz vs makedonski syrah

Ubildani crnjaci možda nisu u modi kao prije petnaestak godina, ali još uvijek su od strane tržišta obožavana kategorija. Zbog toga prosječan kupac često poseže za bocom novosvjetovnog shiraza ili merlota, međutim u Makedoniji, ali i u Bugarskoj i Grčkoj postoje sorte koje daju prirodno takva vina, ali također se jako puno uzgajaju i standardne internacionalne sorte poput syraha. Dvoboj dva syraha, australskog i makedonskog je bio vrlo tijesan, ali je iskustvo jedne od najboljih australskih vinarija ipak prevagnulo.

Snažni crnjaci punog tijela: Australski shiraz vs makedonski syrah

- Syrah Ten Barrels Chateau Kamnik 2018. 0

- Shiraz D’Arenberg Footbolt 2017. 1



Desertna vina: u slatkoj ligi prvaka igraju samo predikati s plemenitom plijesni

Plemenita plijesan koncentrira bobicu crpeći vodu iz nje, a ostavljajući ugušćeni grožđani šećer i kiseline. Pritom mirisu vina još dodaje specifičnu začinsku notu koja podsjeća na đumbir i sušenu koricu naranče, i kada se to pridoda prirodnim aromama suhe marelice, tipičnim za visoke predikate, dobiva se iznimno slatko i živo vino s neizmjereno slojevitim mirisom i okusom. To su vina za meditaciju, a neka od najboljih na svijetu se rađaju u Panonskoj nizini i njenom obrubu, prije svega u Mađarskoj, a potom i Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Mađarsko vinogorje Tokaj najuvjerljivije na svijetu interpretira plemenitu plijesan i vina nastala od njome zaraženog grožđa.

Desertna vina: u slatkoj ligi prvaka igraju samo predikati s plemenitom plijesni

- Tokaji Château Dereszla 5 Puttonyos 2016. 1

- Sauternes Château Delmond 2016. 0



Pjenušac vs Champagne: kraljevi i dalje stanuju u Francuskoj, i tako će još dugo ostati

Prohladnije vinske regije imaju najveće šanse konkurirati Champagni, mjestu gdje su moderni pjenušci rođeni. U sjevernijim dijelovima naše regije takvih mjesta ne nedostaje, osobito u Sloveniji, Austriji i Bregovitoj Hrvatskoj. Najbolji vinari tih vinogorja prave impresivne pjenušce sa svim očekivanim svojstvima poput svježine, oštrine i kremoznosti na nepcu, međutim, najviša klasa je i dalje uvjerljivo u francuskoj vinorodnoj regiji Champagne. Solidna utjeha našim asovima s Plešivice i sličnih vinogorja je što su njihova vina također izvrsna, možda ne kao najbolji šampanjci, ali zato kad uspoređujemo isti razred kvalitete, koštaju najmanje dva ili više puta manje.

Pjenušac vs Champagne: kraljevi i dalje stanuju u Francuskoj

- Šember Pavel 2016. 0

- Charles Heidsieck Brut Réserve NV 1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:25