DOBRA IDEJA

SLOVENKA ANITA ŠUMER OTKRILA: "Divlji kvasac se može slati poštom na razumne udaljenosti, evo koji omjer je potrebno postići!"

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Šopingmanija koja je zavladala u trgovačkim centrima i manjim dućanima ne jenjava ni danas. Namirnice koje prve nestaju s polica su meso, jaja, toalet papir, mlijeko, šećer, ulje, brašno i - kvasac. Čini se da velik broj Hrvata u nadolazećem razdoblju planira peći domaći kruh, ali što ako ste jedan od nesretnika kojeg je dočekala prazna polica na odjelu s kvascem?
Šopingmanija koja je zavladala u trgovačkim centrima i manjim dućanima ne jenjava ni danas. Namirnice koje prve nestaju s polica su meso, jaja, toalet papir, mlijeko, šećer, ulje, brašno i - kvasac. Čini se da velik broj Hrvata u nadolazećem razdoblju planira peći domaći kruh, ali što ako ste jedan od nesretnika kojeg je dočekala prazna polica na odjelu s kvascem?

Napravite domaći divlji kvasac. Za one koji možda ne znaju starter ili divlji kvasac zapravo je fermentirana mješavina brašna i vode. Upute kako ga napraviti možete pronaći OVDJE!

Slovenj Gradec, 240118. 
Anita Sumer iz Slovenj Gradeca u Sloveniji uspjesna je pekarica i bavi se pekarskim proizvodima od kiselog tijesta.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Vjerojatno najpoznatija ambasadorica ovog "živog organizma" je slovenka Anita Šumer. Ona je prava mađioničarka kad je u pitanju izrada divljeg kvasca (startera). Njezini masterclassovi izrade kruha od kiselog tijesta traženi su diljem svijeta, a popualrnost je stekla maštovitim crtanjem po kruhu. Nezin Instagram profil @sourdough_mania u ovom trenutku prati više od 70.000 ljudi, dok njezini kratki videoisječci imaju više od 30 milijuna pregleda. Popratili su je čak i Business Insider UK, Daily Mail UK, UNILAD, Buzzfeed i talijanska Freeda.

Slovenj Gradec, 240118. 
Anita Sumer iz Slovenj Gradeca u Sloveniji uspjesna je pekarica i bavi se pekarskim proizvodima od kiselog tijesta.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Anitina knjiga o kruhu sa starterom "Drožomanija" ugledala je svjetlo dana u prosincu 2017. godine, a hrvatsko izdanje "Kvasomanija" izašlo je u prosincu prošle godine. Aktivno sudjeluje i u interakciji sa zaljubljenicima u kruh od kiselog tijesta u svojoj Facebook grupi Drožomanija (peka z drožmi) u kojoj je i objavila sljedeće: - Ostanimo kod kuće, budimo strpljivi i poduprimo lokalne proizvođače (farmere, mlinare...). I pecimo kruh. P.S. Starter možete slati i poštom; pomiješajte ga s dosta brašna, omjer brašna i startera 3:1, kako biste dobili jako gustu smjesu koja može podnijeti kraći put po Sloveniji. Ispod posta napišite tko nudi, a tko traži starter kako bismo se organizirali. Nastavite uzgajati kvasac i nadati se da bolja vremena dolaze!

Slovenj Gradec, 240118. 
Anita Sumer iz Slovenj Gradeca u Sloveniji uspjesna je pekarica i bavi se pekarskim proizvodima od kiselog tijesta.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Anita nam je otkrila tajnu, omjer je 3:1, ukoliko ste planirali napraviti veću količinu startera koju ćete poslati bližnjima koji vam možda nisu tako blizu.

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2025 10:48