PREVARA NA JABUKAMA

Slučaj da se uvozne jabuke deklariraju kao domaće prijavljen je Državnom inspektoratu

 Waldo4/Getty Images/istockphoto
Krajem tjedna stići će Rezultati nadzora o porijeklu jabuka i eventualnom kršenju propisa

Iako su hrvatski proizvođači jabuka lani imali velik urod, dovoljan za domaće potrebe do nove berbe, u trgovačkim lancima od početka godine sve je više uvoznih jabuka, ali i onih koje se deklariraju kao domaće, a nisu proizvedene u Hrvatskoj.
Takvu sumnju na ispravnost deklariranja porijekla jabuka primijetili su voćari, a Hrvatska voćarska zajednica je cijeli slučaj prijavila Državnom inspektoratu, Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za tržišno natjecanje.

- U proteklih nekoliko tjedana učestale su informacije od domaćih voćara da se na prodajnim mjestima tržnica i dućana te, što najviše zabrinjava, i u nekim trgovačkim lancima pojavljuje jabuka deklarirana kao da je hrvatskog porijekla, ali s velikom sumnjom u deklarirano porijeklo. Riječ je o jabukama sorti idared i jonagold čija kvaliteta i pakiranje nisu svojstveni hrvatskom proizvodu ni uobičajenom pakiranju koje se koristi u hrvatskim logističkim mjestima poput kutije i podloška - rekao nam je Željko Ledinski, predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice.

Naglašava kako je osobito zabrinjavajuće što se navedene sorte jabuka reklamiraju i prodaju pod robnim markama trgovačkih lanaca kojima se ističe domaći proizvod.

Kako doznajemo iz Inspektorata, njihovi timovi utvrđuju porijeklo jabuka i eventualno kršenje propisa. Rezultati nadzora očekuju se krajem tjedna. I proizvođači mlijeka nedavno su upozorili javnost na pojavu mlijeka i mliječnih prerađevina iz uvoza na čijoj se ambalaži ističu stilizirane šahovnice koje kupcu sugeriraju da je to domaće mlijeko, a riječ je o uvoznom, najčešće iz BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:02