NA TRŽNICAMA

SMANJEN UROD I TEŠKA GODINA ZA PROIZVOĐAČE: Mraz uništio 70 posto trešanja, rast će uvoz iz Grčke i Španjolske!

 Damjan Tadić / HANZA MEDIA
Nakon domaćih jagoda koje su u dva tjedna s početnih 50 kuna za kilogram prvih vrgoračkih pale na prihvatljivih 25 kuna zbog konkurencije iz kontinentalnih dijelova Hrvatske i uvoza, od vikenda se slični cjenovni pad događa i s trešnjama.

Poslije prvih ranih sorti iz Dalmacije koje su se začudo dobro prodavale i za 40 kuna po kilogramu, jučer smo na trešnjevačkoj tržnici zabilježili pad na 30 kuna, a na štandovima su se pojavile i trešnje iz okolice Zagreba po 25 kuna.

PLATEŽNA MOĆ

No, to je, čini se, kratkotrajna promjena cijena nadolje zbog slabe platežne moći građana jer ove se godine, prema procjeni Hrvatske voćarske zajednice (HVZ), očekuje urod manji za oko 70 posto od uobičajenog, oko 2000 tona u rodnim godinama. A to, u prijevodu, znači da bi cijena trešanja za tih 500 tona domaćih mogla biti i dalje oko 30 kuna po kilogramu. Tako procjenjuje Željko Ledinski, predsjednik Kriznog stožera HVZ-a, koji je i proizvođač trešanja na Bilogori na površini od pola hektara. Tamo je očekivao uobičajen urod od pet tona, a sada procjenjuje da će ubrati samo oko 500 kilograma.

Split, 060520.
Na trznicu su stigle prve tresnje iz Zrnovnice. Prodavale su se po 25 kuna.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / HANZA MEDIA

- Ove godine zbog kasnog mraza urod je znatno smanjen jer je bilo osam dana s mrazom u vremenu cvatnje. Najviše su oštećene rane sorte trešanja, ali i kasne su smrzle u pupu. Eventualni urod možemo očekivati od kasnih sorti kao regina ili prima giant. Srećom, osiguranje usjeva koje smo kao HVZ preporučili omogućit će da preživimo ovu godinu u kojoj je mraz uništio gotovo sve voćne vrste - kaže nam Ledinski.

Dodaje da će se pred potrošačima odigrati slična predstava trgovaca kad na scenu stupe uvozne trešnje iz Španjolske, Grčke ili Srbije koje će dodatno srušiti cijenu domaćih pa kao jedini izlaz vidi prodaju na kućnom pragu. - Uvozne trešnje ćete prepoznati ako ranije dođete na plac pa možete vidjeti kako ih šverceri ili pretržci, koji imaju registriran OPG i ne izdaju račune, vade iz plastičnog pakiranja, stavljaju na klupe i prodaju kao domaću trešnju, zadarski ili kaštelanski hrušt - istaknuo je Ledinski. Stručnjaci agrarne konzultantske tvrtke Smarter procjenjuju kako “očekuju da će ovo voće, u kojem je Hrvatska u normalnim sezonama inače samodostatna, imati na tržištu iznimno visoku cijenu zbog zahtjevne proizvodnje koja iziskuje iskustvo voćara i velika ulaganja”.

Skradin, 090520.
Poljoprivrednik bere ovogodisnje prve tresnje u Dalmatinskoj zagori.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / HANZA MEDIA

PROIZVODNJA

- Kupovna moć hrvatskih potrošača “podnosi” cijenu koja se kreće do maksimalno 25 kuna za kilogram, a to je prag do kojeg se može govoriti o dobroj prodaji. Sve iznad te cijene smanjuje prodaju za 30 i više posto, navode iz Smartera. Proizvodnja trešanja u Hrvatskoj, prema službenim podacima, se kretala od maksimalnih 1405 tona u 2015.,a prošle sezone bila je na 1091 tonu. Najmanja proizvodnja od 795 tona ostvarena je 2014. godine pa se iz aktualnih procjena može zaključiti da je ova godina jedna od najlošijih za ovu proizvodnju. Prema svemu sudeći, ove godine izvoza neće biti, uvoz će opet rasti, cijena manje padati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:39