Veliko predstavljanje

Smotra vina Dalmacije okupila je najznačajnije vinare i pokazala sav potencijal dalmatinske vinske produkcije

Čak 70 vinarija od Zadra do Konavala predstavilo je u Splitu plodove svog rada sommelierima, ugostiteljima, F&B managerima, distributerima, vinskim znalcima i ljubiteljima dobrog vina

Proteklog vikenda u hotelu Le Méridien Lav održana je godišnja smotra vinara iz cijele Dalmacije na kojoj se okupilo više od 70 vinarija u organizaciji središnjeg regionalnog Udruženja Vino Dalmacije.

Bio je to aktualni i najpotpuniji pregled trenutne dalmatinske vinske produkcije vinarija od Zadra na sjeveru do Konavala na krajnjem jugu, a po prvi put ove godine na festivalu su se predstavili i gostujući vinari iz Hercegovine, što je dalo uvid u aktualnosti na hercegovačkoj vinskoj sceni.

image

Promenadni sajam održan je u prostorima hotela Le Meridian Lav

Ante Gusić/Press

Tijekom dva dana festivala, 75 vinarija na svojim je izlagačkim mjestima imalo priliku predstaviti se poslovnim posjetiteljima kao što su sommelieri, ugostitelji, F&B manageri, distributeri i vinski stručnjaci, kojima je ovo, s druge strane, bila prilika da prije početka sezone svoje vinske karte upotpune s kvalitetnim dalmatinskim etiketama. Za sve druge posjetitelje to je značilo da kušanjem brojnih vina na jednom mjestu mogu pronaći svoje nove omiljene etikete. Ovom prigodom predstavljena su i brojna vina pripremljena za izlazak na tržište neposredno uoči ili nakon festivala, neka od njih iz 2023., a druga iz prethodnog ili još starijih godišta.

image

Članovi udruženja Vino Dalmacije

Ante Gusić/Press

"Hrvatski vinari i hrvatska vina na mnogim međunarodnim natjecanjima osvajaju prestižne nagrade i priznanja. Isto tako ako promatramo Dalmaciju u kontekstu naše četiri vinske regije možemo reći da se posebno ističe sa svojim specifičnostima, kako sortnim tako i položajnim, ima veliki broj revitaliziranih autohtonih sorti te su napravljeni snažni pomaci u kvaliteti", istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK, na otvorenju festivala.

Na otvorenju je bio i splitski gradonačelnik Ivica Puljak koji je rekao da je impresioniran napretkom koji je postignut u vinarskom sektoru te napomenuo kako smatra da je to jedan od najvećih napredaka u hrvatskoj privredi posljednjih godina.

image

Izuzetno posjećene bile su i vinske radionice

Ante Gusić/Press

Predsjednik Udruženja, Leo Gracin, zahvalio se izlagačima koji su i ove godine ukazali povjerenje Udruženju Vino Dalmacije te iskazao želju da festival uskoro naraste na više od sto izlagača.

Nadahnuti riječima najuspješnijeg dalmatinskog vinara, Miljenka Grgića: "Vinar mora biti jednom nogom u vinogradu, drugom u podrumu, a s obje noge na tržištu", Udruženje Vino Dalmacije ima ambiciju svojim radom reprezentirati vinare sve četiri dalmatinske županije i artikulirati njihove potrebe, a osobito dodatno uzdignuti identitet i imidž regije, onako kako ona to i zaslužuje”, rekla je Monika Prović, menadžerica Udruženja Vino Dalmacije.

image

Udruga Blaž enology i Udruga vinogradara i vinara grada Ljubuški s Monikom Prović

Ante Gusić/Press

Među osam odlično posjećenih vinskih radionica, održana je i radionica o prošeku na kojoj je predavač Kruno Filipović prisutne upoznao s najnovijim informacijama vezano uz spor s Talijanima oko naziva prošek vs. prosecco, o kojemu smo vam već pisali ovdje. Na radionici se kušalo 12 prošeka od kojih neka vina, upravo radi spora koji ograničava uporabu naziva prošek samo za hrvatsko tržište, danas niti ne nose taj naziv, premda spadaju u tu kategoriju. Od vinara smo čuli da su spremni i da žele koristiti tradicionalni naziv prošek čim spor bude riješen, jer im je problem tiskati različite etikete za dva tržišta, hrvatsko i EU. Osim toga, publika je mogla naučiti kako složiti vrhunski desert kroz uparivanje sira i prošeka.

image

Izlagačima je ovo bila prigoda da svoja vina približe i HoReCa sektoru

Ante Gusić/Press

Unatoč lošem vremenu, organizatori ističu kako je posjećenost oba dana bila odlična, a vinari posebno zadovoljni svojom prezentacijom vina poslovnim posjetiteljima i to netom pred sezonu i formiranje aktualnih vinskih karti. Učilo se o vinu i od vina, razmijenila su se iskustva i nazdravilo se još jednoj uspješnoj godini pred nama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:43