BERBA MASLINA 2021.

Snijeg u travnju, iznadprosječne temperature i suša rezultirali do 20% manjim prinosom nego lani

 Chiavalon Organic Extra Virgin Olive Oil/@brist.olive Instagram/@bozic_uje Instagram/
Kontaktirali smo poznate, nagrađivane maslinare iz Istre i Hvara i ispitali kakva je situacija kada je u pitanju ovogodišnja brerba

Okuplja se ekipa, priprema se alat i uzbuđenje raste, sve je spremno za ovogodišnju berbu maslina, poručuju su istarski i dalmatinski maslinari. Dok su se neki na taj posao već bacili s dolaskom listopada, drugi se tek spremaju, ali svima im je, kako kažu, ovo trenutak na koji se pripremaju cijele godine.

"Iako su poljoprivrednici u našem kraju krenuli s berbom ranijih sorti, mi planiramo započeti ovaj vikend, u petak ili subotu, a očekujemo da će trajati oko mjesec dana jer uvijek moramo ukalkulirati mogućnost lošeg vremena", rekao nam je Tedi Chiavalon, koji stoji iza poznatog vodnjanskog brenda maslinovih ulja Chiavalon.

image
Chiavalon Organic Extra Virgin Olive Oil Facebook/

Dodao je i kako je, neovisno o berbi, obiteljska uljara već ovog ponedjeljka krenula s preradom maslina i proizvodnjom ulja te kako cijeli proces za sada teče prema planu.

"Uvijek je taj početak berbe i prerada nekako poseban trenutak za nas. Ono što nas je ugodno iznenadilo su zasigurno randmani koji idu preko 11% što je u ovom trenutku više nego zadovoljavajuće", dodao je Tedi Chiavalon.

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix

U još jednoj izrazito popularnoj vodnjanskoj uljari, onoj u kojoj se proizvodi maslinovo ulje Brist, s berbom započinju još kasnije. Kako nam je rekla Lena Puhar O'Grady, planirani početak je sredinom listopada, a pretpostavljaju da će berba, kao i svake godine do sada, trajati oko mjesec dana.

"Beremo sortno pa tako čekamo optimalni trenutak za svaku sortu da bude spremna za branje", objasnila je.

image
@brist.olive Instagram/

Baš kao i Chiavaloni, berbu su ovog vikenda planirali i na Hvaru u Svirču, no planove su im poremetili, kako kažu iz uljare Božić, nepovoljni vremenski uvjeti. Berbu su zbog toga odgodili za sredinu drugog tjedna.

"Vremenski uvjeti za masline su bili idealni dok nije došlo ljeto, iznad prosječne temperature dugo vremena i velika suša. Na otoku Hvaru kiše nije bilo 4 mjeseca. Masline su zdrave jer se zbog visokih temperatura nije razvila maslinova mušica koja radi velike probleme u maslinicima. Očekujemo da će ove godine prinos maslinovog ulja biti oko 10% (na 100 kg maslina 10L ulja). Uspoređujući s prošlom godine, ove godine prinos će biti za 25% manji", pojasnila nam je Petra Balić iz nagrađivane hvarske uljare Božić.

image
@bozic_uje/

VREMENSKE (NE)PRILIKE

Brojnim je domaćim maslinarima ove godine poseban problem stvorio i snijeg u travnju pa, kako nam je rekao Tedi Chiavalon, velik broj istarskih maslinara očekuje nešto lošije rezultate nego proteklih godina. Dodaje i kako, nažalost, na nekim područjima maslinari ove godine možda uopće neće ići u berbu.

"Ono što nas je sve zakačilo, to je onaj snijeg u travnju koji je odgodio cvatnju maslina. Maslina je zato kasnije došla u cvat, tek krajem svibnja, a temperature u lipnju su bile zaista visoke pa se to cvijeće nije moglo u potpunosti oploditi. Iz tog je razloga moguće da količine ulja ove godine budu potencijalno 15-20% manje nego lani, ma da još o tome ne možemo sa sigurnošću govoriti jer berba tek kreće", objasnio je Tedi Chiavalon.

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix

S time slaže i Lena Puhar O'Grady iz Brist uljare koja nam je rekla kako, iako trenutno imaju lijep, zdrav plod, količine su nešto manje upravo zbog vremenskih nepogoda.

"Nešto je malo smrznulo, ali nas je to zahvatilo u stvarno maloj količini, tek jednu sortu. Naše istarske sorte, kako ih mi zovemo, naše kraljice buža i bjelica, fenomenalno su rodile.Tako da, nešto manje ploda, ali ništa značajno. Nadamo se da ćemo uspjeti proizvesti oko 8000 litara ulja. Moj otac se bavi mjerama, u masliniku je svaki dan, brine o svakoj maslini kao da mu je dijete, jako je precizan, on je inženjer po struci mislim da ne bi trebalo biti nekih naknadnih iznenađenja", dodala je Lena Puhar O'Grady.

OPTIMISTIČNI MASLINARI

Jasno je, unatoč vremenskim nepogodama, maslinari su prilično optimistični i izrazito se vesele nadolazećoj berbi. Uvjereni su da će zadržati kvalitetu koju su njegovali dosadašnjih godina i smatraju da bi se i ove godine sva ulaganja trebala isplatiti.

"Mi se za ovaj trenutak pripremamo tijekom cijele godine, radili smo na unapređenjima i podizanju kvalitete, dali smo sebe u svaki dio procesa, pa su nam u skladu s time i očekivanja visoka, kao i svake godine. Također, veliku pažnju posvećujemo samom procesu prerade maslina i čuvanju ulja, zbog svega toga vjerujemo kako ćemo i ove godine na tržište isporučiti maslinovo ulje visoke kvalitete", poručio je Tedi Chiavalon.

image
Chiavalon Organic Extra Virgin Olive Oil Facebook/

"Očekujemo da će ove godine kvaliteta ulja biti osobito visoka. Okusi maslinova ulja bit će jaki, ulje će vjerojatno imati izraženu gorčinu i pikantnost", rekla nam je Petra Balić iz hvarske uljare Božić, dok je Lena Puhar O'Grady iz uljare Brist istaknula kako ih, uz sve nagrade i priznanja, najviše ipak vesele kupci koji imaju povjerenja u njihov proizvod i već unaprijed naručuju njihovo ulje.

"Proizvodimo dva monosortna ulja, ulje vodnjanske buže i bjelice, te blendove, kupaže u kojima slažemo različita sortna ulja kako bismo postigli jedan drugačiji završni okus. S bužom se ne može pogriješiti, to je jedno izrazito svidljivo ulje, prekrasno, uravnoteženo, blage gorčine i pikantnosti pa kad kažem da mi je ona favorit, znam da ne mogu puno pogriješiti", dodala je.

Također, komentirala je i činjenicu da je njihovu uljaru u Vodnjanu nedavno, u sklopu snimanja National Geographicovog serijala "Uncharted" posjetio popularni chef Gordan Ramsay što im je svakako pomoglo i ove godine donijelo neke nove kontakte.

"Osim što smo mi sami bogatiji za jedno divno, izvanredno iskustvo druženja s chefom Ramsayjem, imali smo jako puno reakcija iz Amerike, gdje je epizoda imala svoju premijeru. Svaki dan nam se netko javlja mailom i tako smo pronašli i distributera i od ovogodišnje berbe izlazimo i na američko tržište", otkrila nam je na kraju Lena Puhar O'Grady.

Maslinarima želimo dobru berbu i još bolju godinu pred njima, sretno svima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:07