AMERIČKA SPIKA

Snimke knjige recepata s nadgrobnih spomenika na Tik Toku pregledane su nekoliko milijuna puta

 David Swanson/Afp
Bibliotekarka Rosie Grant pokrenula je profil na Tik Toku posvećen neočekivanim čudesima

Nadgrobni spomenici neke podsjećaju na žalovanje, za druge znače odavanje počasti bližnjima, ili, uz malo mašte, evociraju kostur ruke koji proviruje iz tek zakopana groba. No na njima se, za vješto oko, skriva i prava knjiga recepata za kuhanje koje je jedna Amerikanka počela prezentirati na Tik Toku, gdje su njezine video snimke objavljene na računu @ghostlyarchive pregledane milijunima puta.

image
David Swanson/Afp

Crumble od kruški, tart s borovnicama ili bomboni od karamela: za svaki gurmanski epitaf, Rosie Grant, 33-godišnja bibliotekarka, ima jednak pristup.

Zbog ograničenih uputa, s obzirom na to da "na nadgrobnom spomeniku nema puno mjesta", rekla je, mora prvo pogoditi vrijeme i temperaturu pečenja, prije nego zahvaljujući komentarima objavljenima ispod video snimke svojeg prvog pokušaja ne usavrši iduće korake.

Rosie Grant je sasvim slučajno naišla na prvi recept s drugog svijeta. Riječ je bila o bečkim keksima s maslacem Naomi Odesse Miller Dawson koja je umrla 2009. u dobi od 87 godina, a pokopana je na groblju Green-Wood u Brooklynu u New Yorku.

image
Yuki Iwamura/Afp
image
Yuki Iwamura/Afp
image
Yuki Iwamura/Afp

Tada je radila u digitalnoj arhivi groblja u Washingtonu gdje je otkrila svijet ljubitelja groblja. Pokrenula je profil na Tik Toku posvećen neočekivanim čudesima koja se mogu naći na tim mjestima posljednjeg počivališta i, informiravši se, naposljetku objavila recept gđe. Dawson na internetu.

image
David Swanson/Afp

Od te prve video snimke objavljene u siječnju, Grant je otkrila tucet recepata, a većinu su joj poslali drugi ljudi putem interneta. Privukla je 108.000 pretplatnika i snimke su joj na Tik Toku pregledane milijunima puta pred Halloween odnosno Noć vještica koju se slavi širom svijeta 31. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:19