Knjiga za svakog kuharskog znalca
Fascinantnu, inspirativnu i poučnu povijest soli napisao je genijalni američki publicist Mark Kurlansky (Salt: A World History). Nažalost, iako je od njezina prvog izdanja prošlo više od deset godina i prevedena je na mnoge jezike svijeta, na hrvatski još uvijek nije. Nabavite je, dakle, putem interneta. Naići ćete i na ponude s popustom od desetak dolara za paperback izdanje.
Najskuplje soli na svijetu
Portal Most Costly, Najskuplji, objavio je popis najskupljih soli s geografskim porijeklom na svijetu. (U tu kategoriju, dakle, ne spada morska sol obogaćena listićima zlata u ponudi u vinoteci Bibić u Plastovu) .Na toj je listi najskuplja sol Amethyst Bamboo. Po izvornom receptu taoističkih monaha iz Koreje, ta se sol u obrednom postupku suši na suncu i umata u specijalnu vrstu lokalnog bambusa. Cijena na ovom popisu je 38 dolara za pakovanje od 40-ak grama.
Cvijet soli na cijeni kod svih kuhara
Mnoge rijetke i skupocjene soli najvećim dijelom spadaju u kategoriju kulinarskih afektacija i ničim ne opravdavaju svoju ekstremnu cijenu.
Cvijet soli, fleur de sel, sol je koju priznaju i cijene i kuharski znalci. Ona se ručno ubire s površine bazena solana i formira posebne tanke lisnate kristaliće. Spada u kategoriju takozvanih završnih soli, a posipa se po jelu na samom kraju priprave.