Solana koja živi već 1500 godina

Fini kristali koji život znače...

U solani Nin sol se proizvodi s ljubavlju, tradicionalno i u suživotu s prirodom već 1500 godina. Generacijama polja ninskih soli daju najbolje od sunca, Jadranskog mora i bure s Velebita.

U toplim danima poput latica cvijeća nakuplja se tanki sloj soli na samoj površini mora. Ti fini kristali zovu se ninski cvijet soli. Ubiru se nježno ljudskom rukom i drvenim mikronskim sitima. Obična ninska sol se taloži na dno bazena, a cvijet soli ostaje na površini sjedinjen s morem. Gurmani i kuhari širom svijeta cijene okus ninskog cvijeta soli nazivajući ga jadranskom kraljicom soli.

Riječ stručnjaka

Mate Janković, hrvatski chef za ninski cvijet soli kaže- svojom besprijekornom kristalnom formom dugo ostavlja bogat okus u ustima, nakon konzumacije, kao i kapljica vrhunskog vina. Ljudi koji njeguju zdrav život cijene ninsku ekološku sol jer je potpuno prirodna, ručno brana i biodinamična.

Ninski cvijet soli nastaje u parku prirode u kojem obitava ljekovito blato, biljka slanuša, račić slaništar, ribica obrvan, ptica vlastelica i mnoge druge biljne i životinjske vrste. Ova sol uz natrijev klorid, obiluje i kalcijevim i magnezijevim sulfatom kojih nema u kamenoj soli. Sadrži i prirodni jod morskih algi i kalij. Nutricionistica Karmen Matković smatra da cvijet soli ima važnu ulogu u regulaciji probave i rada mišića,te smanjuje napetost i ublažava ženske tegobe jer ioni natrija, klora, kalcija, magnezija, kalija i joda sudjeluju u regulaciji enzimskih sustava,staničnoj signalizaciji i transportu iona.

Za što se koristi?

Cvijet soli se koristi i za detoksikaciju organizma. Narodni recept kaže da svako jutro treba piti natašte prstohvat cvijeta soli sa 1 dcl tople vode. Ako budete uporni mjesec dana vaša koža lica i tijela će izgledati blistavije,očistiti ćete vaš organizam, a možda čak i smanjiti celulit. Ninski cvijet soli je iznimno dobar za bebe i djecu. Kao dar prirode bogat je svim potrebnim mineralima i nema aditiva. Već sa šest mjeseci mogu ga majke slobodno stavljati u kašice svoje bebice. Ninska sol upija i mnoge toksine u kemijskoj tretiranoj hrani i okolišu te pročišćava negativne vibracije oko nas.

Stara narodna poslovica kaže da sa punom zdjelom soli na stolu tjerate sve negativno iz kuće, a i da čovjeka možete tek upoznati kad s njim pojedete vreću soli,pa onda najbolje da pojedete vreću naše hrvatske neprerađene ninske soli! Ako nekom svom prijatelju, poslovnom partneru ili gostu želite nešto autohtono hrvatsko pokloniti svratite do našeg muzeja trgovine u centru Zagreba u ulici Ljudevita Gaja 8! Tamo ćete ući i udahnuti Jadransku sol i postati dio stare solane i priče o soli! Oduševiti ćete se originalnošću, prirodom, okusom i zdravljem!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:52