OMILJENA VRSTA SOLI

Solana Pag ima novo, ekološko pakiranje najfinije vrste soli - solnog cvijeta

 Solana Pag/
Uz postojeće pakiranje od 150 g u staklenoj posudi, sada će biti dostupno i pakiranje solnog cvijeta u pamučnoj vrećici od 125 g

Osim vrhunskom kvalitetom svojih proizvoda, Solana Pag može se pohvaliti i svojom ekološkom osviještenošću. Naime, uskoro će se asortimanu najvećeg proizvođača morske soli u Hrvatskoj pridružiti i novo pakiranje solnog cvijeta. Uz postojeće pakiranje od 150 g u staklenoj posudi, sada će biti dostupno i pakiranje solnog cvijeta u pamučnoj vrećici od 125 g.

Riječ je o jedinstvenoj vrsti soli u listićima koja se dobiva skupljanjem kristalića soli koji poput tanke korice leda plutaju na površini mora u bazenima za isparavanje morske vode. To je jedan od rijetkih segmenata koji se u Solani Pag i dalje radi ručno, a obavljaju ga odabrani vodari koji su prethodno prošli edukaciju o načinu sakupljanja solnog cvijeta.

image
Solana Pag/

Proces proizvodnje solnog cvijeta

Osim posebno educiranih vodara koji ručno skupljaju tanku koricu solnog cvijeta, za njegov sami nastanak potrebni su idealni vremenski uvjeti. Sami kristali soli su tanki i krhki pa ih to čini ranjivima tijekom lošeg vremena. Zato je potrebno da vrijeme bude izrazito sunčano i toplo, bez imalo vjetra i oborina kako bi se kristali solnog cvijeta neometano skupili, a potom i nekoliko dana sušili na suncu, uz povremeno razgrtanje. Po završetku sušenja dobiva se gotov proizvod; solni cvijet.

image
Solana Pag/

Ono po čemu je solni cvijet krunski dragulj cijele proizvodnje paške solane je činjenica da se solni cvijet smatra najfinijom vrstom soli koja sadrži najviše minerala potrebnih organizmu. Upravo bogato prisustvo velike količine minerala solnom cvijetu daje bijelu do blijedo žutu boju. Sadrži povećanu koncentraciju prirodnog joda, kalcija, magnezija i kalija, a Solana Pag može se pohvaliti kako je tijekom ljeta 2020. godine sakupljeno tri tone ovog ekskluzivnog solnog proizvoda.

Što još trebate znati o Solani Pag?

Ono što Solanu Pag čini najvećim hrvatskim proizvođačem morske soli je podatak da je u periodu od lipnja 2020. godine do siječnja 2021. godine proizvedeno oko 17 000 tona soli, uz spomenute tri tone solnog cvijeta. Sama solana smještena je južno od grada Paga u Paškom zaljevu na površini od 225 hektara.

image
Solana Pag/

Bogata povijest i tradicija otoka Paga igrala je veliku ulogu u razvoju proizvodnje soli na tom otoku. Ona se temelji na tradiciji koja seže sve do 9. stoljeća kada se javljaju prvi pisani podaci o proizvodnji soli na Pagu. Vremenom se solana širila i rasla, a modernizirana je 1980. godine kada je izgrađena tvornica pri čemu je dio proizvodnje zadržao tradicionalni pristup – proizvodnja salamure na vanjskim bazenima za kristalizaciju, ali se završni dio proizvodnje - ručno skupljanje soli na bazenima zamijenio kristalizacijom salamure u zatvorenom postrojenju. Time se povećao kapacitet proizvodnje, smanjio se utjecaj klimatskih uvjeta na proizvodnju te se poboljšala kvaliteta proizvoda.

Ono što je danas vidljivo je vrhunska kvaliteta proizvoda koju potvrđuju nacionalna oznaka izvornosti koju je Solana Pag primila od Ministarstva poljoprivrede te Zaštićena oznaka izvornosti na razini Europske unije iz 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:50