ŠPANJOLSKI OBIČAJ

Španjolci za blagdan Svih svetih masovno jedu "Kosti sveca", procjenjuje se oko 70 tona

 Vasantytf/Getty Images/istockphoto
Procjenjuje se kako bi stanovnici Madrida i okolice mogli ovih dana pojesti 70 tona slatkiša Huesos de santo

Bijeli zamotani marcipan u kojem se nalazi žuta krema od žumanjka izgledom podsjeća na kosti. Prodaje se u više od 600 slastičarni u pokrajini glavnog grada Madrida.

Huesos de santo ili svečeve kosti španjolska je poslastica u obliku prsta koja se tradicionalno priprema za Dan svih svetih. Ovaj desert izgledom podsjeća na bijelu kost koja je pripremljena od marcipana, a slastica je tradicionalno punjena gustom žutom kremom od žumanjaka i šećera.Osim spomenutog punjenja u ponudi je mnogo drugih okusa poput čokolade ili kokosa, a Španjolci ju konzumiraju obično prije odlaska na groblje.

"Putujem u svoju rodnu Zaragozu i ondje ću s obitelji jesti ‘Kosti sveca‘", izjavila je 36-godišnja Andrea prolazeći pored slastičarnice u središnjem Madridu.

Procjenjuje se kako bi 6,6 milijuna stanovnika Madrida i okolice moglo bi ovih dana pojesti 70 tona tih slatkiša, procjenjuje udruga madridskih slastičarni (ASEMPAS).

Slatkiš ima arapsko porijeklo. Marcipan je bio popularan u Al-Andalusu, području Iberskog poluotoka pod islamskom vlašću u srednjem vijeku. Neki smatraju da je bio posebno popularan u području južnog primorskog grada Valencije, a jeo se u vrijeme skupljanja badema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 16:21