TASTE SPAIN ZAGREB

Španjolska vina i sve što o njima trebate znati! Bili smo na vinskoj radionici koju ćemo još dugo pamtiti

Radionica i uvertira u veliki sajam "Taste Spain", koju je vodio dr.sc. Srđan Lisac, nije mogla biti bolja

U srijedu, 29. listopada, u prostoru Kulture prehrane okupilo se probrano društvo na vinskom masterclassu koji je vodio dr. sc. Srđan Lisac. Već na samom početku, nakon toplih riječi predstavnika španjolskog veleposlanstva, bilo je jasno da je riječ o ugodnom predavanju. Lisac je odmah preuzeo riječ i svojim informativnim, nevjerojatno opuštenim i pristupačnim stilom postavio ton večeri. Njegova sposobnost da složene enološke teme približi svima, uz stalnu interakciju, duhovite doskočice i osmijeh, pretvorila je radionicu u prijateljsko druženje.

image
Privatni Album
image
Privatni Album

Lisac je majstorski slikao portret Španjolske kao vinskog diva. Prolazio je kroz njene geografske specifičnosti – od utjecaja planina i mora do suhe, visoke visoravni Mesete – objašnjavajući kako upravo te karakteristike oblikuju vina. Posebno je naglasio podjelu na četiri ključne klime koje Španjolskoj daju nevjerojatnu stilsku raznolikost, od svježih, mineralnih bijelih vina s atlantske obale do moćnih, suncem okupanih crnjaka iz unutrašnjosti. Fascinantno je bilo čuti kako je zemlja s najvećim vinogradarskim površinama na svijetu ujedno i svjetski lider u ekološkoj proizvodnji (iako, svega desetak posto), što je paradoksalno, ali logično omogućeno upravo suhom i toplom klimom koja smanjuje rizik od bolesti.

image

dr.sc Srđan Lisac

Privatni Album

Atmosfera je tijekom cijele večeri bila vrlo ugodna. Ljudi su bili odlično raspoloženi, u krug su se komentirala vina, a Lisac je vješto poticao raspravu, osluškujući i uvažavajući svaki dojam, iako smo mnogi katkad kazali razne, eufemistički rečeno, budalaštine.

image
Privatni Album

Kušanje 13 vina bilo je putovanje kroz različite stilove i regije Španjolske. Započeli smo s mjehurićima koji su odmah podigli atmosferu: prvo lepršavi i jako aromatični muškat Reymos, a zatim elegantni Inalterat 2CV Sumarroca 2022, Cava koja je nama od pjenušavih bila favorit večeri zbog svoje hrskavosti, ugodnog perlanja i krasnih tercijalnih nota. Nakon nje, Castel d‘Or Imperial Cava potvrdila je visoku razinu kvalitete španjolskih pjenušaca.

image
Privatni Album

Nakon sjajnih pjenušaca, prelazak na mirna bijela vina donio je pravu stilsku lepezu. Krenuli smo s vinima Ojos del Guadiana i Cuatro Rayas Cuarenta Vendimias, koja su pokazala moderno i svježe lice španjolskih bijelih vina. Zatim smo otputovali u zelenu Galiciju s vinom Vina Costeira Collection 68, kupažom triju autohtonih sorti koja je u čaši otkrila kompleksne arome zrele dunje i suptilne natruhe banane, savršeno oslikavajući svježinu atlantske klime. Ipak, prava zvijezda bijelog dijela večeri, vino koje je izazvalo najviše komentara, smijeha i rasprave, bila je Quinta de Aves, kupaža Sauvignona i Muscata.

image
Privatni Album

Crna vina vodila su nas na putovanje rastuće kompleksnosti: od laganog i voćnog Santa Catalina, preko sočne i moderno stilizirane kupaže Las Niñas, do elegantne i mineralne Matilde Nieves, Mencíje koja je, još jednom, odlično prikazala svježinu atlantske klime. Nama najzanimljivije vino večeri, Caprasia Bobal odnjegovan u amfori, pokazao je nevjerojatnu potentnost, sa zemljanim i začinskim notama koje su se ispreplitale sa zrelim crnim voćem. Drugi se nisu pretjerano složili.

Za veliko finale, dvije moćne Garnache, Particular Garnacha old vine 2022, koja nažalost nije pokazala puni potencijl starih loza te Fagus Coto de Heyas - vino koje je demonstriralo koncentraciju i snagu sorte, ostavljajući dug i pamtljiv okus tla. Bila je to večer koja je potvrdila da je vino najbolje kada se dijeli, uči i o njemu razgovara; a ova radionica imala je upravo to.

image
Privatni Album
image
Privatni Album

Za kraj, podsjetimo, ova radionica bila je tek zagrijavanje. Sva kušana vina, ali i ponudu brojnih drugih španjolskih proizvođača hrane i pića, moći ćete otkriti na velikom sajmu Taste Spain Zagreb. Održat će se u četvrtak, 6. studenog, u hotelu Westin s početkom u 13:30 te je odlična prilika za sve da zarone dublje u bogatstvo španjolskih okusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 10:07