"POVRĆE, A NE MESO"

Španjolski ministar Španjolcima poručio da jedu manje mesa pa naišao na kritike kolega

 iStock
Na Twitteru je objavio video u kojem poziva Španjolce da jedu više povrća, no u toj ga ideji nije podržao baš nitko

Španjolski ministar potrošnje Alberto Garzón ovih je dana na Twitteru objavio video u kojem Španjolce poziva da smanje potrošnju mesa, a kao glavni razlog naveo je zdravlje te očuvanje planeta. U video zapisu u trajanju od 6 minuta pojašnjava kako je uzgoj životinja u prehrambenoj industriji loš za okoliš te kako bi Španjolci trebali jesti više povrća.

"To ne znači da ne možemo više uživati u obiteljskim druženjima uz roštilj, već da budemo pažljiviji te da u svoj raspored uvedemo i dane na koje ćemo, umjesto u mesu, uživati u salati, riži, mahunarkama i povrću", rekao je.



Ipak, njegova izjava možda i ne bi toliko iznenadila da se upravo Španjolci ne nalaze pri samom vrhu na listi najvećih potrošača mesa u Europi. Naime, kako piše portal Fine Dining Lovers, u Španjolskoj se godišnje proizvede 7,6 milijuna tona mesa. Tamošnje agencije koje istražuju prehrambene navike objavile su kako preporučuju konzumaciju od 200 do 500 grama mesa tjedno, dok je kod Španjolaca uobičajena tjedna količina mesa oko jedne kile.

Kako piše BBC, Garzón nije dobio potporu svojih kolega ministara. Ministar poljoprivrede Luis Planas poručio je kako se Garzónova kampanja čini kao potpuni promašaj te pomalo nepoštenom prema španjolskim proizvođačima mesa koji, kako navodi, uvelike doprinose dobroj ekonomskoj situaciji u zemlji. Ministar Garzón zatim je na javnoj televiziji pojasnio kako njegova namjera nije bila ljudima poručiti da u potpunosti prestanu konzumirati meso već da to čine odgovornije te se vode preporukama stručnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:29