GDJE NA PRVU JUTARNJU

Split dobio novo mjesto s vrhunskom kavom, cilj je bio otvoriti lokal vrijedan Michelinove zvjezdice

 D16 Coffee Facebook
Ovdje se, kažu, može kušati vrhunska, nagrađivana kava najboljih svjetskih proizvođača

Ljubitelji dobre kave, oni koji prvu jutarnju vole popiti u kakvom lijepom kafiću, ali i skeptični Splićani, ovih dana naveliko raspravljaju o novom mjestu u gradu - D16 Unique. Otvoreno je kao svojevrsni nastavak priče na kafić D16, koji u splitskoj Dominisovoj ulici postoji već nekoliko godina i iznimno je popularan među domaćima, ali i turistima, a kako su objasnili za Slobodnu Dalmaciju, cilj je bio otvoriti lokal koji će nuditi nešto što nitko drugi nema. Stvoriti mjesto s kavom vrijednom Michelin zvjezdice.

image
Vojko Basic/Cropix
image
D16 Coffee Facebook
image
D16 Coffee Facebook

Kavu nabavljaju direktno od malih proizvođača, a za to je, kako su otkrili, zadužen Ivan Kapuralić, koji na Žnjanu ima skladište, prži i obavlja pripremu. Voditelj lokala Stanko Jurišić objasnio je i kako kavu prije uvođenja u ponudu nabavljaju u manjim količinama, obavljaju slijepo testiranje i biraju onu koja im se sviđa najviše. Testiranja vrše već neko vrijeme i ponavljaju ih svakih nekoliko mjeseci pa će se tako ponuda mijenjati sezonski.

image
Vojko Basic/Cropix

"Otprilike, može se usporediti s berbom vina. Ili je dobra ili ne. A mi uzimamo samo najbolju. I baza je da tako ljudi mogu uvijek probati nešto drugačije. A i za sve postoji preporučeni način pripreme. Trenutno imamo dvije iz Kolumbije i po jednu iz Hondurasa i Kostarike. Diego Samuel Bermudez, čija je jedna od te dvije kolumbijske, jedan je od najpoznatijih proizvođača u specialty svijetu kave. Uvijek nešto kombinira, izmišlja neke nove procese... Evo je sad jedna Rumunjka, na svjetskom prvenstvu kuhanja turske kave, osvojila drugo mjesto s njegovom kavom. I nikad ne znamo koliko ćemo moći te kave dobiti. U pitanju su mikro-lotovi, kojih godišnje ima po 500 kila ili tonu. I onda smo mi ti koji nekako dođemo do 10-20 posto te ukupne količine. Jasno, to sve onda i puno košta", objasnio je Jurišić za Slobodnu Dalmaciju.

image
D16 Coffee Facebook
image
D16 Coffee Facebook
image

Barist Frane Tošić

Vojko Basic/Cropix

Odabranu specialty kavu u D16 Unique možete popiti na maloj terasi ispred samog lokala u Trogirskoj ulici na broju 8, a cijene se kreću od 3 do 5 eura za espresso, pa sve do 10-ak eura za, jedan od favorita mnogih, duplu kavu s mlijekom. Gosti ovdje mogu uživati i u tasting meniju koji uključuje espresso te capuccino po želji. Kavu se može naručiti u kombinaciji s kravljim ili biljnim mlijekom, a za sve dodatne informacije svakako zapratite njihove - Facebook i Instagram. Dobro je dodati i kako, osim u Splitu, kavu ekipe iz D16 od prošle godine možete popiti i u Zadru, na adresi Poljana Pape Aleksandra III 3.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 01:01