IX. VINSKI PODRUM

Split je ponovno postao vinska metropola, pa obavezno navratite u Dioklecijanove podrume

 Nikola Vilić/Cropix
Festival vina i delicija, koji tradicionalno organizira Slobodna Dalmacija, u svom 9. izdanju, u impresivnom ambijentu milenijskih podruma okupio je ponajbolje vinare i vina iz zemlje i okolnih država

Vinski podrum, festival vina i delicija, koji tradicionalno organizira Slobodna Dalmacija u Dioklecijanovim podrumima, u svom 9. izdanju se potvrđuje kao najveći i središnji festival vina u Dalmaciji! Kako piše Slobodna Dalmacija, na velikoj fešti vina i delicija, koja će se u milenijskim carskim podrumima događati ovog vikenda, u petak i subotu 19. i 20. svibnja, sudjeluje toliko vinara i vinskih kuća i izlagača delicija da ih gotovo više nisu imali gdje smjestiti. Veliku podršku festivalu vina Slobodne Dalmacije dale su Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatska gospodarska komora Vina Croatia, dalmatinske županije, turističke zajednice od Turističke zajednice grada Splita, koja je Vinski podrum Slobodne Dalmacije ocijenila značajnim inventom za grad Split, do turističkih zajednica dalmatinskih županija te brojnih drugih važnih sponzora.

image
Josko Ponoš/Cropix

Što donosi ovogodišnji festival vina i delicija u Dioklecijanovim podrumima? Stotine različitih vina i vinskih etiketa moći će se kušati u milenijskim podrumima cara Dioklecijana!

Od perjanica Dalmacije do perjanica Istre, od vrhunskih kapljica sa Plešivice i zagorskih brega do ponos vina s obala Dunava, iz Baranje, Slavonije, Srijema… Sve bogatstvo i raznolikost vina, sorti i terroirea Hrvatske posvjedočit će ovih dana u Splitu onu poznatu Vina Croatica-Vina mozaika. Mirisni traminci, elegantne graševine i chardonnayi, zavodljive malvazije istarske (pa ćete moći kušati i krasnu Agrolaguninu svježu Malvaziju istarsku Festigia 2022. koja je upravo na natjecanju u Londonu osvojila zlato), dragulji majstora sa zagorskih brega Vuglec brega i Bodrena (koji je jedne godine na Decanteru od hrvatskih deset medalja sam osvojio sedam), svježa vina Plešivice, nježne žlahtine, koje u Split donosi brojna ekipa s Kvarnera…

image
Josko Ponoš/Cropix

Dalmacija će se predstaviti u svim svojim aromama vina brojnih autohtonih sorti, različitostima otoka, Zagore, krajnjeg juga i svog krajnjeg sjevera. Jaka postava s Pelješca, čuveni vinari i vinske zadruge još jednom će potvrditi da je Pelješac metropola dalmatinskog autohtonog plavca malog, hrvatske ponos sorte. Priču velikog plavca malog poduprijet će i veliki vinari s Komarne, Hvara i Visa, jednako kao i poznati kaštelanski vinari, a svi će, naravno donijeti i svoje najbolje kaštelanske crljenke, pošipe, bogdanuše, vugave… Posebnu zadarsku priču o svojim vinogradima i podrumima, koji doživljavaju nikad veći uzlet ispričat će brojni zadarski vinari, Šibenčani donose svoje babiće, maraštine, debite… I na ovoj fešti u Podrumima bit će brojni vinari iz Dalmatinske zagore. Imoćani okupljeni u svoju Udrugu “Cvit razgovora” predstavit će svoje nove elegantne kujundžuše, Vrgorčani svoje nježne zlatarice vrgoračke, a i jedni i drugi donose i moćne trnjake.

image
Josko Ponoš/Cropix

Ponajbolji vinari Hercegovine stižu u Podrume u Split pa ćete moći kušati njihove vrhunske blatine i žilavke. Pod naslovom “Nova vinska Hercegovina - Od žilavke od smijeha do blatine od grijeha” bit će na Festivalu i posebna radionica o renesansi i novoj eri hercegovačkog vinarstva te vinima ovih dviju autohtonih hercegovačkih sorti koje posljednjih godina osvajaju medalje na svjetskim natjecanjima.

Uz vina posjetitelji će moći kušati i ponajbolje, nagrađivane pršute, sireve, tartufe, vrhunsku dimljenu, sušenu, mariniranu i soljenu ribu, posebne čokolade i slastice.

Pridružite se ovoj lijepoj i bogatoj manifestaciji, a više informacija možete doznati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 14:19