MORSKO PIVO

Splitski student prvi na svijetu proizveo pivo s morskim kvascem i popio ga na obrani diplomskog

 Morski.hr/doc. dr. sc. Marin Ordulj/
Sada već bivši student za temu svog diplomskog rada odabrao je više nego zanimljivu temu

Iako smo navikli na to da se diplomski radovi obično čitaju, a nakon toga i komentiraju, sada već bivši student Petar Puškarić iz Splita svoj je kraj školovanja okrunio pivom. On je, naime, kako piše portal srednja.hr, prvi na svijetu uspio proizvesti pivo od kvasca kojeg je izolirao iz mora, nazvao ga je Morski kukumar i na obrani ga ponudio profesorima za degustaciju.

Kako piše portal srednja.hr, Petar je inače bivši student s Odjela za studije mora splitskog Sveučilišta i danas nosi titulu diplomiranog inženjera Ekologije i zaštite mora. Kako bi upravo do te titule došao, ispričao je za portal srednja.hr, zajedno s mentorom, docentom Marinom Orduljem, radio je na ideji da s morskim kvascima fermentira pivo. O tom je potezu, kako kaže, razmišljao dugo vremena, a najveći mu je problem bio doći do pogodnog kvasca za proizvodnju, onog koji ima sposobnost fermentacije, pojasnio je.



"Trebali smo izolirati kvasac iz mora, dokazati sposobnost fermentacije, determinirati vrstu onih kvasaca koji imaju sposobnost fermentacije te ih uzgojiti i proizvesti pivo", rekao je za srednja.hr.

Njegovo je pivo imalo 4,6 posto alkohola, bilo je blago kiselkastog okusa i voćnih aroma. S kuhanjem su mu pomogli u L.A.B. Split pivovari, boce je, kako kaže, već imao kod kuće, a etiketu mu je pomogao napraviti prijatelj.

"Pivo je trenutno teško usporediti s ostalima na tržištu, s obzirom na veliki broj stilova koji se danas proizvode. Svakako zahtjeva dodatna istraživanja i preinake u receptu kako bi se dobio najbolji omjer aroma i okusa koji bi zadovoljio nepca potrošača", pojasnio je za portal srednja.hr.

Dodao je i kako cijeli projekt planira podići na novu razinu, a posebno ga veseli činjenica da, koliko je uspio saznati iz stručne literature, još nitko do sada nije proizveo pivo s morskim kvascem te je prvi na svijetu koji se u tu avanturu upustio. Cijelu priču pročitajte na portalu srednja.hr i morski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:16